latinica  ћирилица
13/10/2014 |  00:58 | Autor: Agencije

Gvožđe važno za rani razvoj bebe

Novo američko istraživanje prvo je koje je utvrdilo povezanost unosa gvožđa kod majki i rizika od autizma kod djece, objavio je časopis "American Journal of Epidemiology".

Gvožđe je ključno za rani razvoj mozga, jer učestvuje u proizvodnji neurotransmitera, razvoju imunih funkcija, a poremećaji u tim procesima još su ranije povezivani s autizmom, prenosi Tanjug.

U istraživanju su analizirani podaci majki i njihove djece koja su u razdoblju od 2002. do 2009. godine učestvovale u opsežnom istraživanju autističnog poremećaja.

Dnevni unos gvožđa, vitamina, dodataka ishrani i obogaćenih žitarica, majki uključenih u istraživanje bio je praćen tokom trudnoće i dojenja.

Rezultati su pokazali da je povezanost niskog unosa gvožđa majki i povećanog rizika od autizma kod djece najizraženija tokom dojenja. Takođe, veći rizik povezan s niskim unosom gvožđa primjećen je i kod starijih trudnica i trudnica s metaboličkim poremećajima.

Djeca majki starijih od 35 godina, kao i onih sa visokim krvnim pritiskom ili dijabetesom, koje nisu unosile dovoljno gvožđa, pokazala su pet puta veći rizik od pojave autizma.