latinica  ћирилица
12/10/2014 |  23:20 | Autor: Agencije

Naučnici odredili „optimalnu“ količinu sna

Sumnjate da ne spavate dovoljno? Zahvaljujući naučnicima sada možete i da provjerite da li je to zaista slučaj.

U studiji objavljenoj u žurnalu “San“, istraživači tvrde da su utvrdili koliko tačno sna nam je potrebno – 7.6 sati za žene i 7.8 sati sna za muškarce, prenosi "Newser".

Ovo otkriće rezultat je potrage za optimalnom količinom sna potrebnom da se smanji “rizik od izostajanja sa posla usljed bolesti“.

Kako bi došli do svojih rezultata, finski naučnici pratili su 3.760 osona tokom sedmogodišnjeg perioda i poredili njihova uznemiravanja sna kao što su rana jutarnja buđenja i korišćenje pilula za sa sa podacima o izostajanju sa posla usljed bolesti koje je dala Institucija za socijalno osiguranje.

Istraživači su potom podesli niz stvari, poput uslova rada i obrazovanja, kako bi došli do potrebnih podataka koji kažu da bi “direktni troškovi usljed izostajanja sa posla zbog bolesti mogli da se smanje za 28 odsto ukoliko bi se rješili problemi koji uzrokuju poremećaj sna“.

Galupova anketa iz 2013. godine pokazuje da 40 odsto građana SAD ne spava čak ni 7 sati, dok je prosječno vrijeme provedeno u snu 6.8 časova.

Ovo je zapravo blago povećanje u poređenju sa 6.7 časova koliko je zabilježeno 1990. i 2001. godine, međutim, veliki pad u poređenju sa tim kako smo živjeli prije nekoliko decenija.

Prosječan san je 1942. godine iznosio 7.9 časova.