latinica  ћирилица
05/10/2014 |  17:36 | Autor: Večernje novosti

Stomak traži dobre bakterije

Kada se naruši crijevna flora, organizmu treba pomoći. Promjena ishrane, kao i upotreba antibiotika mogu da oslabe odbrambenu moć u digestivnom traktu i izazovu brojne tegobe.

Kada stanete na vagu, od ukupne tjelesne mase oduzmite kilogram jer toliko teže mikroorganizmi koji normalno naseljavaju ljudski organizam. Procjenjuje se da u svakom pojedincu ima 100.000 miliona mikroorganizama, najviše bakterija, ali i virusa i gljivica, a najveći broj se nalazi u digestivnom traktu. Njihov zadatak je da pomažu pri varenju hrane, i da održavaju balans između "dobrih" i "loših" bakterija u crijevnoj flori i time jačaju odbrambeni sistem.

U slučaju kada se sredina u crijevima promjeni i prevladaju jedni ili drugi mikroorganizmi, mogu da nastanu brojne tegobe, ali i bolesti digestivnog trakta. Recimo, nekada je dovoljno da se promjeni način ishrane da bi se smanjio nivo probiotskih bakterija koje su dobre i povoljno utiču na zdravlje organizma. Takođe i uzimanje antibiotika može da poremeti crijevnu floru. I u jednom i u drugom slučaju neophodno je uzeti dodatne probiotske bakterije kako bi se odnos u crijevima vratio u normalu.

Probiotici imaju pozitivan efekat kod brojnih bolesti, stomačnih tegoba, akutnih i antibioticima izazvanih dijareja, sindroma iritabilnog crijeva, jačanja imuniteta, spriječavanja pojava alergija. Efikasnost zavisi od sastava bakterija u probiticima, koji su sojevi zastupljeni, kako se kombinuju, i koliko ih se stavlja u svaku kapsulu. Naime, da bi probiotski preparat bio efikasan u svakoj kapusli mora da ima milijardu bakterija, i više. Broj i kombinacija bakterija moraju da pišu na svakom pakovanju probiotika.

PRAVA DOZA - Kada se probiotici piju zbog prevencije dijareje izazvane antibioticima, trebalo bi da počnu da se uzimaju istog dana, ali dva sata nakon antibiotika. Ukoliko se uzimaju kao prevencija proliva na putovanju preporučuje se da se sa zaštitom počne pet dana prije putovanja, nastavi tokom puta i sa povratkom kući prestane uzimanje probiotika. Tokom ovog tretmana treba da se uzima po jedna kapsula na dan. Vjerovatnoća je da će 30 do 40 odsto ljudi koji idu na putovanje dobiti proliv, a probiotici smanjuju ovaj rizik čak za 50 odsto.