latinica  ћирилица
04/10/2014 |  08:58 | Autor: Agencije

Alchajmerova bolest prijeti anksioznim ženama

Napete (anksiozne) žene imaju dvostruko veći rizik za razvoj Alchejmerove bolesti, pokazuje novo istraživanje sprovedeno u Švedskoj.

„Poremećaji poput Alchajmerove bolesti ili kardiovaskularnih bolesti rezultat su raznih faktora i to je jedan od njih“, kaže vođa istraživanja Ingmar Skug sa univerziteta u Geteborgu.

Otkriće, takođe, sugeriše da bi anksioznim osobama mogla da pomogne bihejvioralna terapija, čime bi se smanjio rizik razvoja Alchajmerove bolesti kasnije u životu, piše portal Pliva.

Inače, Alchajmerova bolest je najraširenija forma demencije, tačan uzrok bolesti se ne zna, ali stručnjaci su utvrdili niz rizika za razvoj te bolesti, od povišenog krvnog pritiska do povišenog holesterola.

Istraživanjem, koje je počelo 1968. godine praćeno je oko 800 žena koje su na početku istraživanja bile stare od 38 do 54 godine.

Oko 19 odsto ispitanica, odnosno njih 153, razvilo je demenciju do kraja istraživanja, a od toga broja u 104 slučaja se radilo o Alchajmeru. Prema tom istraživanju stres tokom srednje životne dobi povećava rizik od demencija, uključujući Alchajmerovu bolest.

Takođe je utvrđeno da je ekstrovertnost povezana s manje stresa. Iako je istraživanje obuhvatilo samo žene, Skug smatra da rezultati ne bi bili drugačiji kod muškaraca.

„Vjeruje da zdrava ishrana i vježbanje u srednjim godinama mogu da smanje vjerovatnoću od pojave Alchajmera“, zaključio je Skug.