latinica  ћирилица
04/10/2014 |  08:41 | Autor: Agencije

Životinjska koža smanjuje rizik od astme

Ako u prva tri mjeseca života djeca spavaju na životinjskoj koži, značajno im se smanjuje rizik oboljenja od astme, pokazuju rezultati ispitivanja koje su sproveli njemački naučnici.

Stručnjaci Centra „Helmholc“ analizirali su 2.400 djece rođene 1989. godine i pri tom su otkrili da su do šeste godine oni mališani koji su spavali na životinjskoj koži imali 79 odsto manje napada astme od onih koji nisu.

Čak i sa 10 godina, rizik za astmu je bio 41 odsto manji u poređenju s onima koji su kao bebe spavali na čaršavu, piše portal Pliva, prenosi Tanjug.

Јedan od razloga povećane incidencije astme i alergija u posljednjih 10 godina je vjerovatno sve sterilnija okolina u modernim, urbanim društvima.

„Već dugo je poznato da djeca odrasla na farmama rjeđe oboljevaju od astme i alergija“, rekao je pulmolog Andreas Helman dodajući da se „vjeruje da rani i stalan kontakt s određenim bakterijama u sijenu, slami i svježem mlijeku smanjuje rizik od razvoja tih bolesti“.

Po svemu sudeći, jedan od izvora tih mikroba je i životinjska koža, iako naučnici još nisu tačno odredili o kojim je bakterijama riječ.

Spavanjem na životinjskoj koži gradska djeca bi mogla da steknu zaštitu od astme i alergija koju seoska djeca stiču u direktnom kontaktu sa životinjama, ističu njemački stručnjaci.