latinica  ћирилица
30/09/2014 |  11:36 | Autor: TANЈUG

Probiotik poželjan uz svaki antibiotik

Antibiotici uništavaju patogene mikroorganizme, ali i one koji su korisni za zdravlje, čime narušavaju ravnotežu crijevne mikroflore.


Stručnjaci ukazuju da treba imati na umu da uzimanje antibiotika često kao nuspojave prate različite gastrointestinalne (stomačne) tegobe, kao što su bolovi u stomaku, zatvor ili proliv, a ponekad i mučnina i povraćanje, što se može izbjeći uzimanjem proizvoda s dobrim bakterijama (probiotici).

Dobre bakterije mliječne kiseline pozitivno utiču na imunitet, probavu i opšte zdravlje osobe, a kontrolišu i broj štetnih bakterija i tako čuvaju zdravlje pacijenta.

Interes za probioticima propraćen je brojnim ispitivanjima koja su pokazala njihov pozitivan efekat na zdravlje, a sve se više govori o njihovom pozitivnom djelovanju na organizam tokom terapije antibioticima, jer su korisni za uspostavljanje narušene ravnoteže crijevne mikroflore.

Da bi bili djelotvorniji, korisno ih je uzeti jednom dnevno, s razmakom od najmanje tri sata i to poslije antibiotika.
Dva su sastojka koja uz probiotik posebno pomažu narušenoj ravnoteži crijevne flore, a to su cink i apigenin. Cink dokazano smanjuje težinu i trajanje dijareje i dodatno jača imunitet, a oporavak poslije dijareje čini bržim za čak 15 odsto.
Takođe, cink poboljšava apsorpciju vode i elektrolita i na taj način sprečava mogućnost dehidracije, a istovremeno pomaže pri regeneraciji epitela crijeva i obnavljanju njihove funkcije.

Studije su pokazale da uzimanje kombinacije cinka i probiotika smanjuje rizik od bolesti probavnog sistema, smanjuje upalu i vraća ravnotežu u probavni sistem.
Sve se više istražuje i apigenin, posebna vrsta flavonoida koja ima povoljno djelovanje na ćelije probavnog sistema, jer djeluje protivupalno i spazmolitski, čime pomaže kod probavnih tegoba poput nadutosti i grčeva u crijevima, što može da bude korisno kod sindroma iritirajućih crijeva i različitih upalnih crijevnih bolesti.