latinica  ћирилица
27/09/2014 |  17:11 | Autor: klix.ba

Zašto je do sada samo jedna osoba izliječena od HIV-a?

Do današnjeg dana, samo je jedna osoba izliječena od virusa HIV-a. U pitanju je tzv. "berlinski pacijent", Timoti Rej Braun, ali niko ne može sa stopostotnom sigurnošću da objasni na koji je način izliječen. Ipak, nova studija daje neke odgovore.

Novi eksperiment sproveden na majmunima pokazao je kako je rijetka genetska mutacija kod osobe koja je Braunu donirala koštanu srž ustvari igrala najveću ulogu u njegovom izliječenju.

Braunov HIV je iskorijenjen 2007. godine, kada je u Njemačkoj podvrgnut tretmanu liječenja leukemije, raka bijelih krvnih zrnaca. Prilikom liječenja leukemije, Braun je najprije tretiran radijacijom, a potom je primio novu koštanu srž zdravog donora.

Nakon tretmana, ne samo da je Braunova leukemija bila u remisiji, nego se i HIV virus smanjio na nivo koji nije mogao da se detektuje u organizmu. Iako Braun od tada nikad više nije uzimao antiretroviralne lijekove koje inače uzimaju pacijenti zaraženi HIV-om, a koji za cilj imaju održavanje imuniteta i držanje virusa pod kontrolom, HIV se u njegovom organizmu nikad više nije pojavio.

Tri mogućnosti za ovakav scenario

Razlog zašto je virus nestao iz Braunovog organizma i ne može se detektovati je moguća rijetka genetska mutacija koju je imao zdravi donator koštane srži, koji imunološke ćelije CD4-T, koje su glavna meta HIV virusa, čini otpornim. Ova mutacija, poznatija kao "delta 32", rezultira mutiranjem imunoloških ćelija koje sprečavaju virusu da uđe u ćeliju.

Takođe, postoji mogućnost i da je radijacija ubila sve ćelije u Braunovom organizmu koje su bile inficirane HIV-om. Treća mogućnost je da su nove imunološke ćelije (koje su nastale nakon transplantacije koštane srži) napale Braunove originalne ćelije, čime su uništile sve rezervoare HIV-a koji su preživeli radijaciju.

Međutim, koja je od ovih mogućnosti najbliža istini?

Studija, koja je 25. septembra objavljena u žurnalu PLOS Pathogens, a koju je zajedno sa svojim kolegama sproveo dr Guido Silvestri, patolog na Ejmori univerzitetu u Atlanti, uključio je eksperiment sa tri majmuna.

Majmuni su bili zaraženi SHIV-om, "životinjskom" verzijom HIV-a, virusom koji je jako sličan HIV-u, i kod životinja uzrokuje bolest sličnu AIDS-u. Majmuni su neko vrijeme primali antiretroviralne lijekove, a prošli su i tretman radijacije, i primili sopstvenu koštanu srž koja je bila sačuvana još iz perioda prije nego što su zaraženi SHIV-om.

Istraživači su otkrili kako je radijacija ubila većinu imunih ćelija, uključujući i 99 posto CD4-T ćelija. Ove ćelije se bore protiv HIV-a, a njihov povećan broj sugeriše prisustvo ovog virusa u organizmu.

Rezultat studije je ostavio otvorenu mogućnost kako je radijacija možda ključni korak u izliječenju Brauna od HIV-a, ali ipak, nakon tretmana, kad su majmuni prestali da uzimaju antiretroviralne lijekove, virus se brzo vratio u njihov organizam.

Јedan je majmun u međuvremenu morao biti eutaniziran usljed otkazivanja funkcije bubrega, ali u njegovim je tkivima prilikom obdukcije detektovano prisustvo HIV-a, što pokazuje kako nijedan od tri majmuna nije izliječen tretmanom.

Studija je pokazala kako, iako radijacija može sniziti nivo HIV-a, ona nije dovoljna da bi se eliminisali svi rezervoari virusa. Također, pretpostavlja se da je u slučaju "berlinskog pacijenta" najvjerovatnije ulogu odigrala rijetka genetska mutacija.

Tretman kojim se liječio Braun pokušao je da bude primjenjen i na najmanje dva druga HIV pacijenta koji su takođe imali limfom, vrstu raka. Ipak, donori zdrave koštane srži nisu imali rijetku genetsku mutaciju CCR5 gena. U jednom trenutku, pacijenti su naizgled bili potpuno izliječeni od HIV-a, ali virus bi se za nekoliko mjeseci ponovo vratio, tako da su morali da budu vraćeni na terapiju antiretroviralnim lijekovima.