latinica  ћирилица
27/09/2014 |  16:14 | Autor: Agencije

Namirnice koje nam uništavaju imuni sistem

Dolaskom hladnijeg i tmurnijeg vremena, počinje i sezona gripa i prehlada. Kako biste izbjegli dosadnu prehladu, vrijeme je da ojačate imunitet, a to je najbolje učiniti pravilnim izborom hrane.

Međutim, da li znate koje namirnice treba izbjegavati jer bukvalno uništavaju imunitet?

Grlobolja, začepljen nos, kašalj, bolovi u cijelom tijelu – zvuči poznato? Sezona prehlada i gripa već je na vratima, zato je krajnje vrijeme da poduzmete nešto po pitanju jačanja imuniteta. Takođe, određene namirnice treba izbjegavati jer bukvalno ruše imunitet. Umjesto namirnica koje loše djeluju na imunitet, radije odaberite zdravije varijante koje ga uravnotežuju, piše "Yahoo Health".

Šećer

Šećer je zbog jako dobrog razloga ocrnila zdravstvena organizacija – ne sadrži hranljive materije, a uz to ga povezuju i sa nagrizanjem zuba i negativnim uticajem na mozak. Suzan Levin, direktorka obrazovanja o prehrani u ljekarskom odboru za odgovornu medicinu, navodi kako visoki nivoi šećera u krvi znatno smanjuju sposobnost borbe bijelih krvnih ćelija protiv virusa i bakterija. Suzan Levin navodi kako je za vrijeme trajanja sezone gripa i prehlade preporučljivo izbjegavati rafiniranu i prerađenu hranu zbog visokog udjela šećera.

To su proizvodi poput bombona, keksa, gaziranih sokova i ostale prerađene namirnice. Međutim, to može biti lakše reći nego učiniti – američko Udruženje za bolesti srca navodi kako Amerikanci prosječno dnevno konzumiraju 20 čajnih kašičica šećera. U Evropi je situacija nešto bolja. Kako biste uspješno izbjegli šećer, birajte hranu bogatu vlaknima kao što su smeđi pirinač i sočivo koji će regulisati nivoe šećera u tijelu i držati imunološki sistem pod kontrolom.

Žitarice i bijeli hljeb

Јednostavni ugljeni hidrati snažno doprinose povećanom unosu šećera u organizam.

“Prosječna osoba se bukvalno 'utapa' u šećeru. Rafinirane žitarice i hljeb se vrlo brzo pretvaraju u glukozu prilikom probavljanja hrane“, navodi klinička nutricionistkinja Kejti Svift. Međutim, da li to znači da za doručkom trebamo odustati od pahuljica i tosta? Super hrana poput prosa, heljde, kvinoe i amaranta dostupna je i u obliku hljeba i žitarica za doručak. Јoš jedna sjajna opcija za doručak koja će poboljšati imunitet su zobene pahuljice s bananama, cimetom i bademovim mlijekom.

Masna hrana

Postoje brojni razlozi za uklanjanje pržene hrane iz ishrane, a mi vam dajemo još jedan: ishrana bogata mastima može uticati na odgovor tijela na infekcije. Naučnici Patricia Maki i Pol Njubern otkrili su da gojaznost i ishrana sa visokim udjelima masnoće organizam može oslabiti kada je borba protiv zaraznih bolesti u pitanju i povećati rizik od oboljevanja od nekih oblika karcinoma.

Svift predlaže da dio mesa bogatog zasićenim mastima koje jedete zamijenite sočivom, graškom i drugim biljkama koje su bogate proteinima. Zamijenite ih 'zdravim' mastima iz orašastih plodova (jedna šaka dnevno) ili avokada. Osim toga, treba imati na umu, kako je upravo hrana jedan od najvažnijih elemenata imuniteta.

Alkohol

Opustite se, ne morate se u potpunosti odreći čaše vina koju volite da popijete jednom nedjeljno. Ako s vremena na vrijeme volite da popijete alkohol, tu količinu smanjite za vrijeme sezone gripa. Alkohol oštećuje imunološki sistem i ometa sposobnost tijela da se obrani od infekcije.

Studije su pokazale kako povećana konzumacija alkohola može dovesti do smanjenja imuniteta i povećane osjetljivosti na određene bolesti. Stručnjaci kažu da jedno piće neće poremetiti imunološki sistem, ali tri ili više pića sigurno hoće.

Mliječni proizvodi

Brojni mliječni proizvodi, poput kupljenog jogurta, sadrže visoke nivoe šećera, napominju stručnjaci. Takođe, postoji i direktna veza između mliječnih proizvoda i zdravlja disajnih puteva.

Prema riječima DŽejmsa Stekelberga iz Klinike Mejo, mlijeko ne mora nužno proizvoditi više pljuvačke, ali pijenjem mlijeka pljuvačka može postati gušća i znatno jače opterećivati grlo.