latinica  ћирилица
24/09/2014 |  13:50 | Autor: Agencije

Žena koja prkosi eboli

Margret Gierats Nimene, direktorka male bolnice u Liberiji, izgubila je troje svojih radnika – umrli su od ebole. Uprkos tome, bolnica je ponovo otvorena, jer je ljudima potrebna pomoć. Ljekari su rješeni da tu pomoć pruže.
Ebola - Foto: AP
EbolaFoto: AP

“To je strašan gubitak za cijelu bolnicu“, kaže Margret Gierats Nimene duboko uzdišući. Njena bolnica je u posljednjih nekoliko nedjelja izgubila troje od ukupno 25 zaposlenih, umrli su od ebole.

Šest nedjelja je bolnica u predgrađu Monrovije, glavnog grada Liberije, morala je da bude zatvorena. Od prije nekoliko dana je ponovo otvorena, prethodno dekontaminirana i renovirana. “Potrebni smo ljudima“, kaže ona.

Zahvaljujući podršci Njemačke ona može da pomogne. “To mi daje snagu da i dalje radim.“ Iz Njemačke ne stižu samo donacije za bolnicu, već i odjeljenje za izolaciju i jedna mrtvačka kola. “Leševi leže po ulicama i psi ih glođu“, kaže Gierats Nimene.

Ova Njemica u Liberiji je oduvijek stvari uzimala u svoje ruke. Sa suprugom, ljekarom iz Liberije, ona je prije skoro 30 godina osnovala Kliniku Gerlib. Njihov zajednički cilj je da pomognu ljudima koji nemaju novca za zdravstvenu njegu.

Gierats Nimene nije završila studije medicine. Ipak, ona je sa suprugom radila u bolnici, sve do građanskog rata devedesetih godina, zbrinjavala pobunjenike i civile. Godinama je pratila sudbinu građanskog rata u Liberiji iz inostranstva, osnovala udruženje za pomoć, izgubila muža, koji je poginuo u napadu djece - vojnika na bolnicu. A onda se 2006. vratila u Liberiju i dogradila bolnicu.

Mala bolnica isprva nije bila spremna za pacijente zaražene ebolom. Oboljeli s tipičnim simptomima upućivani su u druge centre. Sve dok se nije inficirao i jedan radnik u bolnici. Ostao je tu da leži. “Svi su bili izuzetno oprezni“, kaže Margret.

Zahvaljujući humanitarnoj organizaciji Medeor, koja pruža pomoć u lijekovima i sanitetskom materijalu, zaposleni su dobili rukavice i maske za lice.

Međutim, pacijent za kojeg se ispostavilo da ima ebolu smješten je u karantin tek poslije nekoliko dana. Odjeljenje za izolaciju je, naime, bilo prepuno živim i mrtvim ljudima.

Pet nedjelja kasnije radnik bolnice Gerlib je umro. Isto se desilo s još dvije koleginice. “Јa se ne bojim“, kaže Gierats Nimene. Bolnica je sada dobro opremljena. “Kad smo adekvatno opremljeni, možemo nešto i da postignemo“, kaže dežurni ljekar Konah Dolo i dodaje: “Ovo je strašna situacija, i zbog toga što je ovu krizu tako teško razumijeti. Ali zbog toga ne treba odustati", piše Dojče vele.