latinica  ћирилица
19/09/2014 |  11:44 | Autor: SRNA

Kongres pulmologa u Bijeljini

Broj oboljelih od karcinoma pluća svake godine je sve veći u zemljama regiona, a ljekari teže da što više ovih pacijenata dobije mogućnost izlječenja kroz hirurgiju i multidisciplinaran pristup liječenju, izjavio je upravnik Klinike za grudnu hirurgiju u Sremskoj Kamenici Dejan Đurić.
Bijeljina: Međunarodni kongres pulmologa - Foto: SRNA
Bijeljina: Međunarodni kongres pulmologaFoto: SRNA

Đurić je na Kongresu pulmologa u Bijeljini naveo da, prema podacima Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, 47 odsto operisanih od karcinoma pluća preživljava još pet godina, što je jako dobro.

On je napomenuo da se u multidisciplinaran pristup liječenju ulaže veliki novac i da na tome radi mnogo ljudi, a da je primjer dobre prakse u toj oblasti i razmjena iskustava kakvu pružaju tradicionalni susreti pulmologa u Republici Srpskoj.

"Kongres u Bijeljini je cijenjen i vrlo značajan jer su mnoge stvari o bolestima pluća prvi put rečene, napisane i objavljene upravo ovdje", rekao je Đurić.

On je pohvalio i saradnju medicinskih institucija, koja se razvila kroz ova druženja stručnjaka, navodeći kao primjer saradnju Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici i Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka.