latinica  ћирилица
14/09/2014 |  10:42 | Autor: Agencije

Da li vas tmurno vrijeme čini depresivnim?

Iako ima ljudi kojima je kišno vrijeme romantično, većina će reći da ih takve vremenske (ne)prilike čine bezvoljnim i tužnim.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Ove godine bolo je mnogo kišnih dana pa mnogi imaju utisak da ljeta (u pravom smislu) nije ni bilo.

I ovi posljednji ljetni dani su u znaku tmurnog i kišovitog vremena, a ni dugoročne prognoze ne ohrabruju.

Kiša u nekim ljudima budi sjetu, neraspoloženje, pa čak i intenzivnije emocije tuge i bezvoljnosti. Rijetko ko se za vrijeme kišnog dana ne bi rado sklupčao pod toplo ćebe i odmarao se uz neki film. Ali, da ne biste propuštali dragoceno vrijeme i da biste bili srećniji i produktivniji, vremenu ne treba da pridajete toliko pažnje.

Istraživanja su pokazala da meteoropate zaista postoje i da postoji povezanost vremena i raspoloženja, kao i stanja organizma, ali to se prvenstveno odnosi na nagle promjene vremena i temperatura, kao i nagle promjene u atmosferskom pritisku i vlažnosti vazduha.

Naučnici Univerziteta Humbolt u Berlinu pokušali su da otkriju i da li kuša može da utiče na naše raspoloženje.

Sproveli su istraživanje na uzorku od 1.233 ljudi, ali nisu uspjeli da dokažu da postoji jasna povezanost između sunčanog vremena i sreće kao i kišnovitog vremena i depresije.

Uočili su da dugotrajno tmurno vrijeme i nedostatak prirodne svjetlosti može izazvati neprijatne emocije, ali su istakli da je potrebno još istraživanja koja će bolje objasniti tu povezanost.