latinica  ћирилица
14/09/2014 |  09:08 | Autor: Agencije

Krvna grupa uzrok gubitka pamćenja?

Tim naučnika je objavio rezultate istraživanja koji pokazuju da osobe sa AB krvnom grupom imaju 82 odsto veći rizik za dobijanje kognitivnih i problema sa memorijom.

Osobe sa izuzetno rijetkom krvnom grupom mogle bi da se nalaze u većem riziku kada su problemi sa memorijom u pitanju, piše Hafington post.

Nova studija objavljena u žurnalu Neurologija tvrdi da osobe sa AB krvnom grupom imaju 82 odsto veći rizik za dobijanje kognitivnih i problema sa memorijom kako stare.

Istraživači su proučavali podatke studije koja je obuhvatila više od 30.000 osoba starijih od 45 godina. Oni su potom identifikovali grupu od 495 osoba, koje su razvile probleme sa memorijom ili kognitivnim sposobnostima u periodu od tri i po godine.

Učesnici studije su rješavali kognitivne testove tokom trajanja istraživanja, a rezultati su potom upoređivani sa rezultatima slične grupe od 587 osoba koje nisu imale nikakvih problema sa memorijom.

Istraživači su tokom studije takođe otkrili da ljudi sa višim nivoima faktora osam, proteina koji pomaže pri zgrušavanju krvi, imaju skoro 25 odsto veći rizik od razvijanja kognitivnih problema u poređenju sa osobama sa nižim nivoima ovog proteina.

Osobe sa AB krvnom grupom imaju više nivoe ovog proteina, dodaju naučnici.

„Naša studija je posmatrala krvnu grupu i rizik od kognitivnih problema, ali nekoliko drugih istraživanja pokazalo je da i drugi faktori poput visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i dijabetesa takođe povećavaju rizik za nastajanje kognitivnih problema i demencije. Krvna grupa je takođe povezana sa drugim vaskularnim stanjima kao što je moždani udar, tako da naše otkriće naglašava i veze između vaskularnih problema i zdravlja mozga, mada su potrebna dodatna istraživanja kako bi se ovi rezultati potvrdili“, kaže Meri Kušman sa Univerziteta u Vermontu, koja je vodila ovo istraživanje.

Stručnjaci savjetuju da je najbolji način da se održi zdravlje mozga održavanje zdrave ishrane, izbjegavanje cigareta i redovno vježbanje.