latinica  ћирилица
08/09/2014 |  11:33 | Autor: Telegraf

Zašto su nam stalno hladne ruke i noge?

Svakome se dešava da mu ponekad šake i stopala budu hladni kao led. Međutim, ako vam se to događa prečesto, može biti pokazatelj nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Hladni prsti na rukama i nogama češća su pojava kod žena i dio su normalnog procesa pomoću kojeg organizam održava temperaturu vitalnih organa. No, ako se to događa prečesto, može biti pokazatelj nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

ANEMIЈA

Osjećate li pored hladnih ruku i neke druge simptome poput umora, glavobolje i malaksalosti, provjerite gvožđe u krvi. Gvožđe je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kiseonik u krv i daju joj crvenu boju.

DIЈABETES

Hladnoća kao i trnci u dlanovima i stopalima mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posljedice na krvotok, kao i na nervni sistem, pa je često praćen ovim pojavama. Stalno ste žedni, puno jedete a ne gojite se ili mršavite, obavezno prekontrolišite nivo šećera u krvi.

ŠTITNA ŽLjEZDA

Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žljezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često je popraćen hladnim ekstremitetima ili osjećajem hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta kao i nepodnošenje visokih temperatura jasni su simptomi ovog poremećaja.

STRES

Stres takođe može biti uzrok hladnih ruku i nogu. On, naime, pojačava adrenalin, hormon koji se proizvodi u nadbubrežnim žljezdama, koji sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.