latinica  ћирилица
06/09/2014 |  11:45 | Autor: B92

Male doze kofeina poboljšavaju performanse u sportu?

Iako je jedan od najviše korišćenih stimulanata u sportu, nedavna istraživanja pokazuju da kofein ima možda i širi spektar sportova i vježbi, tokom kojih može da se koristi, kaže istraživač sportske ishrane i savjetnik za elitni sport.

Istraživanjem se ispitivalo kako bi trebalo da se koristi kofein da bi se dobili najbolji rezultati u sportskim performansama. Sprovedeno je u vezi sa nekoliko sportova i zaključeno je da čak i male doze kofeina (1.5 mg/kg) mogu da poboljšaju performanse, po riječima Sofi Kiler, istraživača na doktorskim studijama na temu metabolizma vježbanja i performansi ishrane na Univerzitetu Louboro, piše "BeverageDaily".

Za vježbe izdržljivosti, pokazalo se da kofein poboljšava sposobnost vježbača da vježba u dužem vremenskom periodu. U intenzivnim sportovima, kao što su plivanje ili veslanje, u periodima između 1 i 60 minuta, performanse se takođe poboljšavaju upotrebom kofeina.

Iako su timski sportovi bili teži za sprovođenje testiranja, vjeruje se da kofein pomaže kada je zamor ograničavajući faktor. Čak i u sportovima zasnovanim na snazi, postoje blagodeti upotrebe kofeina, ali samo ako postoji i komponenta izdržljivosti.

Kafa u trku

Suprotno uvriježenom miišljenju, istraživanje pokazuje da kofein ne mora da se unosi prije vježbanja.

“Obično smo tražili od sportista da ga unesu prije vježbanja, ali sada imamo nove dokaze koji pokazuju da što ste više umorni, mozak sve više postaje podložan uticaju kofeina, tako da možda i odlaganje njegovog unošenja ima svojih prednosti,“ kaže Kiler, koja se, osim istraživanjem, bavi i ishranom za poboljšavanje performansi u elitnom i profesionalnom sportu.

“Obično preporučujemo da se kofein uzme između pola sata i sat vremena prije početka vježbanja. Ipak, to zavisi od pojedinca, i zato tražimo od sportista da na sebi provjere efekte, prije nego što počnu da ga koriste u takmičarskom okruženju“ dodala je Kiler.

Previše podsticaja

Uprkos velikom izboru proizvoda koji sadrže kofein, i koji bi mogli da se koriste za poboljšanje performansi u sportu, Kiler kaže da oblik nije presudan.

“Zaista ne postoji nijedan razbog zbog koga kafa ne bi bila jednako efikasna kao i tableta kofeina. To je prosto lični izbor i zavisi od toga koliko je neki način uzimanja kofeina praktičan,“ kaže Kiler.

“Јedini problem do koga može da dođe zbog upotrebe kofeina iz prirodnih izvora je taj što je teško znati tačnu dozu kofeina koja je u tom izvoru prisutna. Ukoliko znate koliko tačno kofeina želite da neki sportista konzumira, teško je baš toliko ga isporučiti u kafi ,“ dodala je.

Iako je predoziranje kofeinom vrlo rijetka pojava u sportu, Kiler je rekla da nije nemoguće i da može da dovede do neželjenih reakcija, kao što su anksioznost i drhtanje.