latinica  ћирилица
03/09/2014 |  20:10 | Autor: Index.hr

Mozak se može istrenirati da želi zdravu hranu

Mozak se može istrenirati da želi zdravu hranu, a ne visokokalorični "džank" tako da se osobe sa prekomjernom težinom i one zavisne od hrane nikada ne dovedu u stanje gladi, piše Bi-Bi-Si.
Mozak - Foto: flickr.com
MozakFoto: flickr.com

Nova američka studija kaže da se zavisnost od hrane tako može izliječiti, čak i kada je duboko ukorijenjena. Mozak može da nauči da voli zdravu hranu, kaže profesorka Suzan B. Roberts sa Univerziteta u Bostonu, autorka studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Nutrition&Diabetes“.

Naučnici su u studiju uključili 13 pacijenata s prekomjernom težinom, od kojih je njih osam bilo uključeno u posebni program za gubitak tjelesne težine. Prepisan im je režim s visokim udjelom bjelančevina, a niskim udjelom ugljenih hidrata, ali ni u jednom trenutku nisu smjeli da budu gladni jer upravo u tim trenucima zavisnost preuzima stvar i nezdrava hrana postaje atraktivna.

Kada im je skeniran mozak nakon šest mjeseci, pokazale su se promjene u centru za nagrađivanje i zavisnost, a rezultati su pokazali da se pojavila povećana želja za zdravom niskokaloričnom hranom. Istovremeno, centar je pokazao smanjenu osjetljivost na nezdravu hranu s puno kalorija.

Iako stručnjaci smatraju da je vrlo teško promijeniti prehrambene navike i izgubiti težinu jednom kada se ljudi "navuku" na nezdravu hranu, studija zaključuje da se mozak može naučiti da traži i voli zdravu hranu.