latinica  ћирилица
01/09/2014 |  11:43 | Autor: Agencije

Ketogena dijeta spašava živote oboljelih od karcinoma

Sve više ljudi je razočarano medicinskim tretmanima raka: preskupi su, prepuni opasnih nuspojava i nisu djelotvorni.Zbog toga mnogi posežu za prirodnim načinima liječenja.

Јedan od njih je i ketogena dijeta, čija popularnost u svijetu ubrzano raste, jer djeluje i kod najagresivnijih karcinoma.

Povećava se i broj naučnih istraživanja na kontrolisanju rasta i smanjivanju tumora s ketogenom dijetom.

Neki naučnici vjeruju da bi u budućnosti mogla zamijeniti konvencionalne načine tretiranja karcinoma poput hemoterapije.

Među najvećim zagovornicima i istraživačima ove dijete je dr. Tomas Sejfrid (Thomas Seyfried) , autor knjige "Cancer as a Metabolic Disease" (Rak kao metabolička bolest).

Uz njega je Dominic D'Agostino, profesor s odjela molekularne farmakologije i fiziologije na Medicinskom fakultetu Morsani u Јužnoj Floridi, koji ima mnogo pozitivnih iskustava s ketogenom dijetom u liječenju raka.

Ketogena dijeta uspješno se koristi i za kontrolisanje teških oblika epilepsije, liječenje neuroloških poremećaja, glavobolje, neurodegenerativnih i autoimunih bolesti, poremećaja spavanja i bipolarnog poremećaja.

U svojoj knjizi Grain Brain neurolog Dr. David Perlmutter piše da ova dijeta pomaže u ubrzanom gubljenju kilograma, protiv ADHD-a, Alcheimera i demencije.

Uspješna i u liječenju teških oblika raka

Uspješnost ketogene dijete dokumentirana je mnogim studijama i svjedočanstvima izliječenih od mnogih vrsta raka, posebno onih na mozgu.

Bez obzira na tešku provedivost ove dijete, ispitanici su je dobro podnosili, čak i uz hemoterapiju.

Istraživači iz bolnice u Würzburg stavili su na ketogenu dijetu šesnaest pacijenata, koji su bili otpisani od strane moderne medicine.

Dok su neki oboljeli umrli, oni koji su uspjeli ostati na dijeti tri mjeseca doživjeli su poboljšanje ili remisiju raka.

Dr. Nebeling i saradnici 1995. su propisali ketogenu dijetu za dvije djevojčice s tumorima mozga u uznapredovalom stadiju.

Bili su to anaplastični astrocitom četvrti stadijum i cerebralni astrocitom trći stadijum koje nije bilo moguće u potpunosti ukloniti operacijom.

Uz ketogenu dijetu tumori su se smanjili te su pacijentice nadživjele liječnička predviđanja.

Dr. Eugen Fine je 2012. napravio studiju na deset pacijenata u poodmaklim stadijumima raka. Kod šest se pacijenata tumor zaustavio ili djelimično povukao u remisiju.

Starija žena (65) oboljela od glioblastoma, najagresivnije vrste raka, 2010. stavljena je na ketogenu dijetu u kombinaciji s kemoterapijom i zračenjem.

Tumor joj se potpuno povukao, a nije joj bio potreban ni deksametazon protiv epileptičnih napadaja.

Ovo je posebno obećavajuće, jer moderna medicina nema lijeka za glioblastom pa je prosječni životni vijek nakon obolijevanja 3 do 12 mjeseci.

Doktor D'Agostino nedavno je objavio istraživanje koje pokazuje odlične rezultate kombiniranja ketogene dijete i hiperbaričnog kisika protiv raka s metastazama.

Šta je ketogena dijeta


Ketogena dijeta potpuno je različita od drugih stilova prehrane i ruši sve ono što smo mislili da znamo o prehrambenoj piramidi.

Ćelije tumora mozga i drugih čvrstih tumora zvisne o glukozi, što je potvrđeno u nekoliko istraživanja.

Cilj je da se stanice raka izgladne ukidanjem glukoze, koja dolazi iz ugljikohidrata, te da tijelo uđe u ketozu, stanje u kojem tijelo crpi energiju iz ketona – nusproizvoda masti.

Pri tome se mijenja čitava hemija tijela i stabilizuje nivo glukoze u krvi.

Glavne karakteristike ketogene dijete:

dnevni unos masnoća iznosi 70%
dnevni unos proteina čini 25%
dnevni unos ugljikohidrata je samo 5%, najviše 50 g dnevno, a kod inzulinske rezistencije ili dijabetesa najviše 25 g dnevno.
dnevni unos kalorija je 10-20% manji od potrošnje bazalnog metabolizma.

Provođenje dijete


Za postizanje ketoze potrebno je od jedne do tri sedmice, zavisno o stanju organizma.

To prelazni period može biti slično kao i kod čišćenja organizma, pa možete osjećati slabost i imati miris daha po acetonu.

Ketozu ne treba miješati sa štetnom ketoacidozom koja može biti jako opasna za dijabetičare. Ketoza je prirodno i potpuno neškodljivo stanje tijela.

Prakticiranje ketogene dijete s vremenom smanjuje apetit, jača koncentraciju i olakšava mršavljenje bez gubljenja mišićne mase.

Kod provođenja ove dijete morate uzimati i kvalitetne suplemente - MCT ulje, probiotike i multivitamine.

Oni mogu ublažiti nuspojave, pojačati i ubrzati ulazak u ketozu i sniziti nivo šećera u krvi.

Započnite ketogenu dijetu isključivo uz nadzor stručnjaka koji će izračunati potrebe vašeg tijela i poučiti vas odabiru namirnica.

Nivo ketona u tijelu može se mjeriti i kod kuće s indikatorima ketona u urinu.

Ketogena dijeta može se provoditi samostalno ili istovremeno s drugim terapijama.