latinica  ћирилица
30/08/2014 |  11:28 | Autor: B92

Šta je to ALS?

Amiotrofička lateralna skleroza ili Lu Gerigova bolest je bolest centralnog nervnog sistema kod koje dolazi do odumiranja gornjeg i donjeg motornog neurona, a time i slabljenja prenosa signala od mozga do mišića.

Na taj način dolazi do potpunog rekida prenosa ovih signala i propadanja mišića koji atrofiraju (smanjuju se), slabe i dolazi do pojave fascikulacija - osjećaja igranja mišića ispod kože.

Uzrok ALS-a nije poznat, a prema statističkim podacima bolest je češća kod muškaraca i najčešće se javlja između 40. i 70. godine života, iako se može javiti u svakom životnom dobu. Pogađa oko 1-2 oboljelih na 100.000 osoba. Većina ih umire za tri do pet godina od postavljanja dijagnoze.

Јedini odobreni lijek ne djeluje

Ovom bolešću mogu biti zahvaćeni svi poprečno-prugasti mišići, dakle osim mišića ruku i nogu i oni koji učestvuju u govoru, žvakanju, gutanju i disanju. Sposobnost rasuđivanja, mišljenja, dodira, ukusa, mirisa i sluha ostaje očuvana.

U početku ljudi primjećuju slabost u mišićima, trzanje ili grčenje, a potom dolazi do onesposobljavanja hoda, govora, gutanja i na kraju disanja. Mnogi posljednje dane provedu paralizovani, dok im mozak i dalje funkcioniše. Tegobe sa disanjem im se olakšavaju maskom za kiseonik i aparatom za vještačku ventilaciju.

Јedini odobreni lijek je riluzol (Rilutek), koji može produžiti život pacijenta, ali su njegovi učinci skromni. Novac koji se prikuplja donacijama biće usmjeren na traženje lijeka za ovu rijetku smrtonosnu bolest ili barem produžavanje života oboljelima.