latinica  ћирилица
21/08/2014 |  20:06 | Autor: TANЈUG

Sastanak SZO o eboli 4. i 5. septembra

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da će, početkom sljedećeg mjeseca, održati razgovore o potencijalnim načinima liječenja i vakcinama, kako bi suzbila smrtonosno širenje ebole u zapadnoj Africi.
Ebola - Foto: AP
EbolaFoto: AP

Ova zarazna bolest ubila je do sad 1.350 ljudi, od 2.473 slučaja u četiri zemlje - Gvineji, Liberiji, Nigeriji i Sijera Laoneu - pokazuju podaci ove organizacije Ujedinjenih nacija.

"Konsultacije će biti održane kako bi se prikupila stručna mišljenja o eksperimentalnim terapijama i vakcinama koje najviše obećavaju u suzbijanju ebole u zapadnoj Africi", navodi se u saopštenju SZO, povodom sastanka zakazanog za 4. i 5. septembar u Ženevi.

U razgovorima u sjedištu SZO učestvovaće više od 100 stručnjaka iz oblasti farmaceutskih i kliničkih istraživanja, kao i eksperata za etička, pravna i regulatorna pitanja, dodaje se u saopštenju.

SZO je ovog mjeseca podržala upotrebu netestiranih medikamenata za liječenje zaraženih ebolom, ali je nedovoljna količina sredstava pokrenula pitanje ko ima prednost u primanju tretmana.