latinica  ћирилица
16/08/2014 |  10:33 | Autor: B92

Toplotni udar: Šta trkači moraju da znaju

Trenutno se vodi krajnje žustra debata u naučnoj zajednici u vezi sa tim da li su veće šanse da će osoba umreti od toplotnog udara ili srčanih problema tokom dugog trčanja, piše "Huffington Post".

Rezultat debate: Nedavna studija objavljena u žurnalu „American College of Cardiology" zaključila je da u toplim klimama, trkači imaju 10 puta veće šanse da umru od toplotnog udara.

Ovo se kosi sa nalazima ranije studije objavljene u “Medicinskom žurnalu Nove Engleske“, koja je otkrila samo jednu smrt uzrokovanu toplotnim udarom i 42 povezane sa srčanim problemima na uzorku od 10 milina trkača.

“Toplotni udar je neočekivan i može se desiti po bilo kakvom vremenu bilo kakvom trkaču. Trkači bi trebalo da kontrolišu svoj ego i sklone se u hlad ili poliju vodom. Naravno, oni koji su takmičarski nastrojeni neće se povinovati ovim pravilima. “, izjavio je kardiolog Lior Јankelson.

Kada trkači počnu da razvijaju komplikacije uzrokovane toplotnim udarom, prvo dolazi do blage dezorjentisanosti, slabosti, a može se pojaviti i vrtoglavica kao i povraćanje.

Kada dođe do toplotnog udara, on je praćen generalnim kolapsom i potrebno ga je sanirati što je brže moguće.

Pet načina da izbjegnete toplotni udar:

1. Budite svjesni svojih granica

“Veoma je važno da svaki trkač poznaje svoje fizičke granice i spremljenost. Јedan od znakova koji ukazuje na problem i signalizira vam da prestanete je kada osjetite loš osjećaj koji je disproporcionalan uobičajenom osjećaju koji imate kada se bavite tim tipom i intenzitetom fizičke aktivnosti“, tvrdi Јankelson.

2. Više vode nije rješenje

“Krajnje je pogrešno uvjerenje da ćete konzumacijom vode sa ciljem da zamjenite izgubljenu tečnost držati vaše tijelo u balansu i da će vas zaštititi od toplotnog udara. To nije tačno“, tvrdi Brent Rubi, direktor Centra za radnu psihologiju i vježbanje metabolizma u Montani.

3. Budite svjesni okoline i prilagođavajte se u skladu sa njom

I Rubi i Јankelson naglašavaju značaj aklimatizacije na klimu u kojoj će neko trčati. Ukoliko je klima toplija, provedite više od nedjelju dana privikavajući tijelo na tu temperaturu. Trkači moraju da paze na najosnovniju stvar – ne bi smjeli da u istom ritmu trče u toplijoj klimi ako nisu naviknuti na vrućinu.

4. Razmislite da preskočite trku ukoliko ste bili bolesni u proteklih nedjelju dana

Trkači koji su primjetili bilo kakve simptome bolesti nedjelju dana prije trke, posebno groznicu, znatno su ranjiviji na toplotni udar i trebalo bi da još jednom razmisle o svom učešću na trci.

5. Usporite

Ukoliko vam se učini da vam je toplo, onda vjerovatno i jeste. I to je siguran signal da bi trebalo da usporite. Smanjenje tempa je jedna od najboljih stvari koju možete da uradite.