latinica  ћирилица
15/08/2014 |  09:07 | Autor: Glas Srpske

Mali rizik da se virus ebole prenese u Evropu

Brojne analize Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da trenutno postoji veoma mali rizik da virus ebole bude prenesen u evropske zemlje, rekao je portparol Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Јašarević.
Ebola - Foto: AP
EbolaFoto: AP

Za španskog sveštenika koji je preminuo od ebole u Evropi, Јašarević je napomenuo da je on došao iz Liberije, gdje je živio i radio.Јašarević je istakao da zdravstveni radnici u zemljama koje nisu u zaraženom području moraju biti informisani i da se maksmalno zaštite ako naiđu na pacijenta koji je putovao u neku od zemalja gdje ima zaraze od ebole.

"Stanovništvu se preporučuje da ne putuje u zaražene zemlje, kao i da prate savjete koje daju njihova ministarstva zdravlja", rekao je Јašarević za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, trenutno je aktivan lanac zaraze za Gvineju, Sijera Leone, Nigeriju i Liberiju, dok izvan tih zemalja nije bilo nikakvih slučajeva.

Јašarević je naglasio da je ovo prvi put da je epidemija dostigla ove razmjere, gdje je smrtnost velika, a ne postoje nikakvi već odobreni lijekovi.

On je dodao da trenutno veliki broj svjetskih stručnjaka radi i analizira kako i kada se mogu koristiti lijekovi koji nisu licencirani, te istakao da se mogu koristiti eksperimentalni lijekovi, a da je za to, između ostalog, potrebna i saglasnost zaraženih ljudi.