latinica  ћирилица
14/08/2014 |  19:06 | Autor: TANЈUG

CG: Putnica iz Nigerije bez simptoma oboljenja

Putnica koja je stavljena pod nadzor zdravstvene službe nakon povratka iz regiona u kojem vlada epidemija ebole ne pokazuje simptome oboljenja i potpuno je zdrava, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo zdravlja.

Putnici koji su boravili ili dolaze u Crnu Goru iz zemalja pogođenih epidemijom ebole, zdravstveno se nadziru 21 dan, kako je postupljeno i u slučaju putnice iz Nigerije.
 Ona je zdrava i bez simptoma oboljenja ebole, i stavljena je, prema saopštenju, pod nadzor zdravstvene službe u mjestu trenutnog boravka.
 Od trenutka pogoršanja epedemiološke situacije u zemljama zapadne Afrike, Ministarstvo koordinira aktivnostima zdravstvenog sistema i drugih organa državne uprave, u cilju smanjenja rizika od unošenja virusa ebole u Crnu Goru, navodi se u saopštenju.
 S tim u vezi Ministarstvo ukazuje da, imajući u vidu sve preventivne mjere koje sprovode nadležni organi, nema mjesta uznemirenju građana, kao ni turista koji borave u Crnoj Gori.
 Ministarstvo ističe da će o razvoju epidemiološke situacije u zemljama zapadne Afrike i eventualnog širenja virusa van afričkog kontinenta, zajedno sa Institutom za javno zdravlje blagovremeno informisati javnost saopštenjima, koja će redovno biti ažurirana na njihovim sajtovima.