latinica  ћирилица
13/08/2014 |  20:28 | Autor: TANЈUG

Eksperimentalni lijek za ebolu dopremljen u Liberiju

Pošiljka eksperimentalnog lijeka za ebolu je danas stigla u Liberiju avionom, kako bi taj lijek bio dat dvojici ljekara oboljelih od te smrtonosne bolesti, od koje je u četiri zapadnoafričke zemlje dosad preminulo više od 1.000 ljudi.
Ebola - Foto: AP
EbolaFoto: AP

Lijek "Zi Mep", zapakovan u bijele kutije, stigao je u prestonicu Liberije Monroviju komercijalnim letom, rekao je jedan svjedok agenciji Rojters.

Lijek će biti isporučen u bolnicu "DŽon F. Kenedi Memorijal" i dat ljekarima Zukunisu Ajerlendu i Ejbrahamu Borboru, zaraženima ebolom.

Svjetska zdravstvena organizacija izvjestila je danas o 128 novih slučajeva zaraženih virusom bole i 56 smrtnih slučajeva od ove bolesti u zapadnoj Africi, a ukupan broj umrlih je 1.069.

Od pojave epidemije koja je registrovana u martu zabilježeno je 1.975 potvrđenih slučajeva oboljelih u Gvineji, Liberiji, Sijeri Leone i Nigeriji, saopštile su Ujedinjene nacije.

Ranije danas vlasti Gvineje Bisao donijele su odluku o zatvaranju prelaza na državnoj granici  prema Gvineji zbog opasnosti od širenja bolesti.