latinica  ћирилица
13/08/2014 |  12:04 | Autor: TANЈUG

Visok unos soli škodi dijabetičarima

Pacijenti oboljeli od dijabetesa imaju veći rizik od razvoja bolesti srca i krvnih sudova, a čini se da se taj rizik dodatno povećava ako imaju visok unos soli.

Iako se oboljelima od dijabetesa često preporučuje smanjenje unosa soli, nova japansko istraživanje prvo je veliko ispitivanje koje je potvrdilo dobrobit nižeg unosa soli kod te populacije, piše žurnal "Klinička endokrinologija i metabolizam.

 Istraživanje je ispitalo pacijente s dijabetesom tipa 2 kod osoba starih između  40 i 70 godina širom Јapana.
 

Ukupno 1.588 ispitanika pružilo je podatke o svojim prehrambenim navikama, uključujući unos soli, odnosno, natrijuma, a pri tom su bilježeni i podaci o komplikacijama kardiovaskularnog sistema koje su doživjeli tokom osam godina praćenja.
 

Istraživači su ispitanike podijelili u četiri grupe i to na osnovu unosa natrijuma. Poslije analize ostalih podataka, primijetili su da su ispitanici koji su dnevno u prosjeku unosili 5,9 grama soli, imali dvostruko veći rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti nego oni koji su unosili u prosjeku 2,8 grama soli dnevno.

Inače, negativan efekat visokog unosa natrijuma dodatno je pogoršavala loša regulacija nivoa glukoze u krvi.

Autori su, takođe, zaključili da je smanjenje unosa soli bitan korak u prevenciji neželjenih komplikacija povezanih s dijabetesom.