latinica  ћирилица
12/08/2014 |  21:10 | Autor: Agencije

Matične ćelije za brži oporavak poslije šloga

Ubrizgavanje matičnih ćelija u oštećene djelove mozga moglo bi da ubrza i pospješi oporavak pacijenta poslije moždanog udara, otkriveno je istraživanjem sprovedenom u Velikoj Britaniji.

Naučnici su uvjereni da matične ćelije podstiču rast novih krvnih sudova u oštećenim djelovima mozga, prenosi Bi-Bi-Si.

Tokom istraživanja koje su sproveli stručnjaci Imperijal koledža u Londonu, dokazano je da je većina pacijenata mogla samostalno da hoda i brine se o sebi do kraja sprovedenog istraživanja, iako su svi doživjeli teške moždane udare.

Stručnjaci ukazuju da su potrebna dalja istraživanja da bi se vidjelo da li se može ovo otkriće koristiti i šire, ali u prvom istraživanju, u kojem je cilj prvenstveno bilo saznati koliko je ovaj pristup siguran, naučnici su izdvojili matične ćelije i to tip poznat kao CD34+ iz koštane srži pet osoba koje su nedavno preživjele moždani udar.

Te matične ćelije su zatim ubrizgane direktno u oštećene djelove mozga, putem glavne arterije koja snabdijeva krvlju to područje, poslije čega su naučnici tokom šest mjeseci nadgledali pacijente, prateći njihove mogućnosti da samostalno funkcionišu.

Četiri od pet pacijenata doživjelo je izrazito težak moždani udar, pa su ostali bez mogućnosti govora i jedna polovina tijela im je bila paralizovana.

Međutim, troje od njih je na kraju polugodišnjeg istraživanja moglo samostalno da funkcioniše, a uz malu pomoć, svih pet pacijenata bilo je dovoljno pokretno da su mogli obavljati svakodnevne zadatke.

Iako je i ranije pokazano da bi korišćnje matičnih ćelija moglo da bude od velike pomoći u terapiji oporavka poslije moždanog udara, to je prvo istraživanje u kojem je ovaj pristup korišćen nedjelju dana poslije šloga.

Zbog toga se naučnici nadaju da ova terapija povećava šanse pacijenta za oporavak.

Stručnjaci planiraju istraživanje na mnogo većem broju pacijenata da bi se uporedio oporavak tokom liječenja matičnim ćelijama i bez njih.