latinica  ћирилица
11/08/2014 |  15:37 | Autor: Agencije

Nulti pacijent ebole dvogodišnjak iz Gvineje

Prvi oboljeli od ebole, kako tvrde stručnjaci, bio je dvogodišnjak iz jugoistočne Gvineje. Mjesto se nalazi na tromeđi Gvineje, Siera Leonea i Liberije, pa se pretpostavlja da se iz tih krajeva proširila ebola.

Dvogodišnjak je, piše Njujork Tajms, umro 6. decembra, samo nekoliko dana nakon što se razbolio, a sedam dana kasnije umrla je njegova majka, a zatim i trogodišnja sestra i baka. Svi su imali visoku temperaturu, dijareju i povraćali su, a tačnu dijagnoza nije bila utvrđena.

Dvije osobe koje su bile na bakinoi sahrani virus su odnijele svojim kućama. Zatim je obolio jedan medicinski tehničar, koji je umro, a nakon njega umro je i njegov ljekar. Oboje su zarazili rođake iz drugih gradova. Dok se otkrilo da se radi o eboli, bilo je to tek u martu ove godine, desetine ljudi je umrlo u osam gvinejskih naselja, a zaraženih je bilo i u Liberiji i u Siera Leoneu.

U mjestu odakle je sve krenulo, svi su bili u strahu, rekao je upravnik tamošnje bolnice. "Niko nije htio da dolazi na posao, morao sam da ih nagovaram", dodao je.

Već 31. marta organizacija Ljekari bez granica upozorili su da je ebola "eruptirala" i da će borba protiv ove epidemije biti izrazito teška.

Prema posljednjim informacijama, 1779 osoba oboljelo je od ebole, 961 osoba je umrla. Epidemiolozi se boje da će biti potrebni mjeseci da se epidemija stavi pod kontrolu, a iz SZO-a poručuju da trebaju još hiljade medicinskih radnika  da se bore protiv bolesti.