latinica  ћирилица
11/08/2014 |  11:10 | Autor: TANЈUG

Ljeto idealno za vantjelesnu oplodnju

U ljetnjem periodu dvostruko su veće šanse da se zatrudni u procesu vantelesne oplodnje, pokazala je istraživanje obavljeno u Ženskoj bolnici u Liverpulu.

Naime, ljekari su otkrili da hormon melatonin, koji utiče na san, takođe ima uticaja i na to da plodnost žene bude veća tokom sunčanih mjeseci.

Takođe se pokazalo da su ženama tokom ljetnjih mjeseci u značajno manjoj mjeri potrebni lijekovi koji podstiču ovulaciju, nego tokom zimskih mjeseci, te da su šanse da zatrudne tokom ljeta dva puta veće.

Ipak, doktori upozoravaju da sve ovo nikako ne znači da parovi treba da odlažu početak vantelesne oplodnje do "perfektnog trenutka", naročito tamo gdje je važan i faktor biološkog sata.

"Veoma je važno da žene vode računa o biološkom satu i da se za proces vantjelesne oplodnje opredjeljuju ranije, a ne kasnije", podsjeća jedan od srpskih najistaknutijih stručnjaka u oblasti reproduktivnog zdravlja, prof. dr Slobodan R. Radulović iz Specijalne bolnice "Beograd".

Osim što se sa godinama povećava i procenat steriliteta, godine utiču i na stepen uspješnosti vantelesne oplodnje.
Uz to, rekao je Radulović Tanjugu, kod žena koje imaju više od 35 godina veći je procenat povišenog krvnog pritiska i duplo veći broj porođaja carskim rezom nego kod žena u dvadesetim.

"Ljeto i blagu sunčanu jesen svakako treba iskoristiti, jer je to period godine u kome parovi mogu na lak način da utiču na budući uspješan rezultat vantelesne oplodnje tako što će jesti mediteransku ishranu, unositi mnogo vitamina, biti aktivni u prirodi i oslobađati se stresa, čime će biti umanjeni negativni faktori i prije nego što započnu program vantjelesne oplodnje", ističe prof. dr Radulović.

Profesor Radulović podsjeća da su značajna svjetska istraživanja pokazala i da mediteranska ishrana utrostručuje šanse za uspjeh vantelesne oplodnje, kao i da je ljeto i zbog toga odličan period za vantelesnu oplodnju ili pripremu za ovaj program.

"Značaj ishrane je zaista veliki, tako da Specijalna bolnica 'Beograd', u okviru besplatnog programa podrške, pored psihološkog savetovališta i akupunkture ima i savetovalište o ishrani", kaže dr Radulović i poručuje da se jede avokado, riba, začinjena salata maslinovim uljem, čime se značajno povećavaju šanse za uspjeh vantjelesne oplodnje.