latinica  ћирилица
07/08/2014 |  19:26 | Autor: TANЈUG

Smrtnost kao posljedica ebole će da raste

Najnoviji podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ukazuju na 1.711 slučaja ebole u zapadnoafričkoj epidemiji i 932 umrlih, što znači da je postotak smrtnosti oko 55 odsto.
Pranje, čišćenje - Foto: AP
Pranje, čišćenjeFoto: AP

To je znatno ispod 78,5 odsto prosječne smrtnosti u 14 posljednjih epidemija istoga virusa nazvanog Zairski soj prema bivšem imenu Demokratske Republike Kongo, gdje je prvi put otkriven 1976.godine.

Stručnjaci kažu da bi postotak smrtnosti mogao da raste tokom bolesti, "što je djelom statističko pitanje prikupljanja smrtnosti, a isto tako djelom je riječ o sazrijevanju epidemije", rekao je Derek Gederer, britanski virusolog na Univerzitetu Lankaster koji prati epidemiju od njenog izbijanja.

Gederer je rekao da, što se budemo više bližili završetku epidemije, to ćemo više očekivati da stopa smrtnosti odgovara prosjeku zairske ebole od 80 odsto.

Smrtnost je u Gvineji, gdje je zaraza prvo otkrivena, dostigla 74 odsto, a ukupna smrtnost epidemije je snižena nižim stopama smrtnosti u zemljama koje su kasnije pogodjene - 54 odsto u Liberiji i oko 42 odsto u Sijera Leoneu.

Šta treba znati o eboli.