latinica  ћирилица
01/08/2014 |  22:21 | Autor: Večernje novosti

Nesanica oštećuje mozak

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Singapuru zaključili su da je dužina sna važna za kognitivne sposobnosti ljudi poslije 55. godine. Brže proširenje ventrikula ubrzava starenje mozga.

Nedostatak sna poslije 55. godine utiče na brže starenje mozga, pokazuju rezultati istraživanja naučnika sa Medicinskog fakulteta u Singapuru, prenose Novosti.

Oni smatraju da je taj podatak značajan za dalja ispitivanja nastanka demencije, jer su prethodne analize već pokazale da je dužina sna važna za njihove kognitivne sposobnosti. Brže proširenje ventrikula, moždanih komora u kojima se proizvodi likvor, svojevrstan je signal za opadanje kognitivnih sposobnosti mozga i razvoj neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove.

Naučnici su 2005. godine počeli da prate grupu zdravih osoba starijih od 55 godina, kako bi utvrdili koliko spavaju. Svake druge godine, magnetnom rezonancom su im mjerili zapreminu mozga, a istovremeno su procjenjivali i njihove kognitivne funkcije. Kod onih koji su spavali manje, otkrili su brže proširenje moždanih ventrikula, što manjak sna dovodi u vezu sa starenjem mozga.