latinica  ћирилица
01/08/2014 |  14:49 | Autor: RTRS

Zdravlje trpi zbog promjenljivog vremena

Skoro svi se žale da se zbog ovako nestabilnog vremena osjećaju pospano i umorno. Nagle i velike promene zaista utiču na zdravlje, ukazuju stručnjaci, naročito kod onih sa hroničnim oboljenjima.
Nevrijeme - Foto: RTRS
NevrijemeFoto: RTRS

„Sve promene najviše utiču na hronične bolesnike. Na osjetljive populacione grupe, pijre svega one koji boluju od kardiovaskularnih i respiratornih oboljenja“, istakla je Branislava Matić Savićević iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Јovanović Batut“.

Prema njenim riječima, temperaturni skokovi i padovi utiču na one koji imaju problema sa cirkulacijom, zato što po toplom vremenu dolazi do naglog širenja krvnih sudova, opet kada naglo zahladni javlja se suženje krvnih sudova i slabiji protok krvi.


Takođe, pri povećanoj količini vlage probleme mogu imati osobe sa hroničnim respiratornim oboljenjima, pre svega oni sa opstruktivnom bolešću pluća i astmatičari.

U zavisnosti od toga da li su vremenske promjene donijele i neke alergene, koji su u ljetnjem periodu česti, pažnju moraju da obrate i oni kojima muke zadaju alergije.

Republički hidrometeorološki zavod nam daje vremensku prognozu, a od 1. juna, Institut „Batut“ je tu da nam saopšti kako će vreme uticati na zdravlje i šta možemo da uradimo.

„Mi nismo računali na ovo zahlađenje, tako da smo uradili ono što preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, a to je da se prati od 15. maja do 15. septembra mogućnost pojavljivanja toplotnih talasa“, objasnila je Branislava Matić Savićević.

Pod linkom Klima i zdravlje, na sajtu Instituta „Batut“, mogu se naći preporuke za postupanje za pet narednih dana u skladu sa prognozom, to jest bojama sa skale, po takozvanom sistemu semafora.

Do vikenda je oblačno, promenljivo i vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a od subote pretežno sunčano i toplije. Uskoro ćemo imati i pravi toplotni talas, pa je preporuka i za bolesne i za zdrave da se čuvaju.