latinica  ћирилица
24/07/2014 |  20:12 | Autor: Agencije

Paracetamol ne pomaže kod bola u leđima

Lek paracetamol je protiv bolova u donjem dijelu leđa - lumbaga, efikasan koliko i placebo, navodi se u novoj naučnoj studiji na osnovu istraživanja među 1.600 pacijenata oboljelih od akutnog oblika te bolesti
Bol u donjem dijelu leđa - Foto: ilustracija
Bol u donjem dijelu leđaFoto: ilustracija

Osobe koje su dobijale placebo (simulacija lijeka neutralnog efekta), čak su se brže oporavile nego pacijenti koji su dobijali paracetamol koji se obično preporučuje za bol u donjem dijelu leđa, saopštili su australijski naučnici.

"Ti rezultati sugerišu da paracetamol (acetaminofen) ne utiče na period oporavka od akutnog lumbaga i univerzalno prihvatanje tog lijeka za tu vrstu bola je sada dovedeno u pitanje", piše u studiji.

Paracetamol nema nikakvog efekta na bol, otežano kretanje, spavanje, kvalitet života i ostale opšte simptome lumbaga.

Lumbago je vodeći uzrok bolnih teškoća pri kretanju, a paracetamol se univerzalno preporučuje kao glavni lijek za taj bol.

Period oporavka od akutnog lumbaga bio je 17 dana za pacijente koji su uzimali paracetamol, a 16 za one koji su uzimali placebo.

"Svi pacijenti su dobili i ljekarske preporuke kako da poboljšaju kvalitet života, što dovodi do zaključka da su te preporuke možda važnije od lijekova", navodi se u studiji.

Drugi stručnjaci, koji nisu učestvovali u istraživanju, pozdravili su napor svojih kolega da ispitaju oblast koju niko nije dovodio u pitanje, ali dodaju da se rezultati studije ne mogu uopšteno primijeniti ako se ne sprovedu dodatne provere.