latinica  ћирилица
24/07/2014 |  09:06 | Autor: Agencije

Otkrivene promjene gena povezane sa šizofrenijom

Naučnici su uspjeli da identifikuju više od 100 genetskih varijacija povezanih s visokim rizikom obolijevanja od šizofrenije, čime se otvara put ka boljem liječenju
mozak - Foto: ilustracija
mozakFoto: ilustracija

Međunarodni konzorcijum genetičara ispitao je 150.000 osoba, od kojih 37.000 oboljelih od te psihijatrijske bolesti.


Naučnici su uspjeli da otkriju 128 nezavisnih promjena na genima u 108 regiona ljudskog genoma, od kojih 83 mogu da stvore predispoziciju za obolijevanje od šizofrenije.

Većina tih promjena se odnosi na gene uključene u prenos informacija između neurona (neurotransmitera) kao i u osnovne funkcije pamćenja i učenja.

Šizofrenija, koja se obično javlja u mladosti, pogađa više od 24 miliona ljudi širom svijeta. Bolest se manifestuje akutnim epizodama psihoze, koji mogu uključivati halucinacije, i hronične simptome kao što su intelektualni i emotivni poremećaji.

Iako mnogi lijekovi mogu pomoći, oni liječe simptome psihoze, ali malo utiču na poremećene kognitivne funkcije pacijenta.

Stručnjaci u studiji, objavljenoj u najnovijem broju naučnog časopisa "Nejčer" navode da postoji povezanost gena imuniteta i rizika od šizofrenije, što dodatno pojačava hipotezu o vezi između disfunkcije imunog sistema i te bolesti.

"Ti novi rezultati mogu da podstaknu nalaženje novih vidova terapije protiv šizofrenije", rekao je autor studije Majlkl O'Donavan s Univerziteta u Kardifu.

"Studija potvrđuje da je genetika jedan od glavnih uzroka bolesti", navodi "Nejčer" u komentaru studije u kojoj je učestvovalo 300 naučnika iz 35 država.