latinica  ћирилица
23/07/2014 |  12:13 | Autor: Večernje novosti

I bebama prija odmor

Uz mjere predostrožnosti na ljetovanje mogu da idu i djeca starija od šest mjeseci. Prije polaska na plažu namažite bebu zaštitnom kremom za sučanje. Nikada ne ostavljajte bebu golu, gaćice je štite od infekcija.

I bebe mogu na ljetovanje, ali tek kada navrše šest mesjeci. Do ovog uzrasta mališani još nisu dovoljno adaptirani na spoljašnju sredinu i faktore rizika koji mogu da utiču na zdravlje. Prilikom izbora mjesta za odmor treba voditi računa da svi životni uslovi u novoj sredini budu makar približno jednaki onima koje odojče ima u svom domu. Na put ne treba kretati bez potvrde ljekara da je beba zdrava, a neophodno je i provjeriti da li mjesto u kome ljetujete ima dom zdravlja i pedijatra.

1. APOTEKA - za ljetovanje pripremite: toplomer, sirup protiv povišene tjelesne temperature, neki od antibiotika u obliku sirupa, sirup protiv alergije, mast ili kremu protiv alergije, sterilne komprese, dezinfekciono sredstvo za kožu, flaster i hanzaplast, zavoj. Pored već provjerenih kupki, neutralnih sapuna, pudera, krema za njegu kože na koje je beba navikla, ne zaboravite i medicinski odobrenu kremu za sunčanje sa najvećim zaštitnim efektom, mast za opekotine, mast ili kremu za alergiju i naravno bebinu zdravstvenu knjižicu i prethodne medicinske izvještaje ako je beba imala neki zdravstveni problem.

2. TERAPIЈA - ako beba već pije neki antibiotik, nikako ne krećite na put bez tog lijeka. Takođe, ukoliko je beba imala bilo koji drugi zdravstveni problem, konsultujte se sa nadležnim pedijatrom o svim detaljima prije odlaska na ljetovanje.

3. PUTOVANjE - ako na put idete kolima izbjegavajte najtopliji dio dana, krenite u jutarnjim satima i povremeno pravite pauze. Putovanje autobusom se ne preporučuje zbog kontakta sa okolinom i mogućih respiratornih infekcija.

4. ADAPTACIЈA - prvi dan na ljetovanju iskoristite za pripremu sobe. Poželjno je da temperatura sobe bude 20-21 stepena Celzijusa. Na novi ambijent beba će se privići već za jedan, najkasnije za tri dana,a toliko je potrebno i za adaptaciju na sve ostale uslove u novoj sredini.

5. NA PLAŽI - ne izlažite bebu direktnim, jakim sunčevim zracima. Prije polaska na plažu namažite bebu zaštitnom kremom za sunčanje. Ne zaboravite da stavite bebi kapu ili šešir.

6. SUNČANjE - koristite jutarnje (od 8 do 10 časova) i kasnije popodnevne sate (poslije 17 časova) za boravak na plaži. Prvog dana, u ovim vremenskim intervalima, ne zadržavajte se duže od 30 minuta do jednog sata, a ovaj period svakog dana postepeno produžavajte za pola sata.

7. SUNCOBRAN - koristite suncobran kao zaštitu od sunčanice i opekotina.

8. KUPAĆE GAĆE - obucite joj kupaće gaćice dok je u vodi, koje će je štititi od mogućih infekcija i koje ćete zamjeniti suvim kada izađe iz vode. Nikada nemojte bebu stavljati bez kupaćih gaćica na tlo. Travnate površine izbjegavajte zbog raznih insekata, pogotovu krpelja kojih ima i na moru kao i u banjskim i planinskim ljetovalištima.

9. KUPANjE - bebu kupajte u moru prvog dana u kraćim intervalima maksimalno petnaestak minuta, sa dužim pauzama u hladovini. Nakon izlaska iz vode, presvucite i obrišite bebu mekanim i čistim pamučnim peškirom, nežno upijte vodu iz spoljašnih ušnih kanala, a zatim osvježite bebinu kožu hidrantnom neutralnom kremom. Kada koža upije kremu, dodajte po potrebi zaštitnu kremu za sunčanje. Ne koristite maslinovo ulje.

10.TEČNOST - često ponudite bebi sok, vodu ili neki voćni čaj, kako biste spriječili dehidraciju bebinog organizma.

11. BAZENI - izbjegavajte kupanje u bazenima, pogotovu u kojima nije svakodnevno obezbjeđena redovna bakteriološka ispravnost vode.

12. OPEKOTINE - ako se pojavi jako crvenilo kože ili opekotine od sunca, preskočite naredni dan za sunčanje, provedite dan u sobi, uz što više tečnosti. Јako opečena koža je znak da se javite pedijatru, pre svega zbog preteće ili već nastale lokalne infekcije koja može da se zakomplikuje i bakterijskom infekcijom celog organizma.

13. BEZBEDNOST - obratite pažnju na travnate površine na kojima beba ne treba da boravi, zbog alergijskih reakcija kože na biljne antigene, raznih insekata, pre svega krpelja. Često danju, a redovno pre spavanja pregledajte pre kupanja detaljno kožu bebe a u slučaju de uočite krpelja hitno se javite lekaru. Nikako sami ne odstranjujte krpelja.

14. ZAŠTITA - prostoriju u kojoj beba spava zaštitite od komaraca i drugih insekata korišćenjem proverenih netoksičnih sredstava za prostorije (specijalne lampice, tablete i sl).

15. VODA - budite oprezni sa planinskim izvorskim vodama, uvek koristite flaširanu, ispravnu vodu, a u nedostatku samo prokuvanu i ohlađenu vodu sa izvora.