latinica  ћирилица
21/07/2014 |  16:00 | Autor: SRNA

KC Banjaluka: Prvi put urađena perkutana vertebroplastika

U Klinici za traumatologiju Kliničkog centra Banjaluka, prvi put u Republici Srpskoj, urađen je operativni zahvat perkutana vertebroplastika.
KC Banjaluka: operativni zahvat perkutana vertebroplastika - Foto: SRNA
KC Banjaluka: operativni zahvat perkutana vertebroplastikaFoto: SRNA

"Ljekari Kliničkog centra Banjaluka se kontinuirano osposobljavaju za uvođenje novih metoda liječenja pacijenata, a nakon edukacije iz ove oblasti, koju su u organizaciji Kliničkog centra Banjaluka obavili ljekari Klinike za traumatologiju u Salcburgu-Austrija, uspješno je izveden još jedan operativni zahvat", saopšteno je iz Kliničkog centra Banjaluka.

Operativni tim su sačinjavali ljekari Nikola Bojić, Zoran Bjelogrlić, Milorad Maran, Haris Vehabović, Ljubiša Tomić, Sanja Јeličić, instrumentari Mira Raca, Goran Tomašević i Dijana Lukić.

Iz Kliničkog centra navode da kompresivni prelomi pršljenskih tijela nastaju kao posljedica slabljenja njegove građe, odnosno gubitka koštanog tkiva što rezultira smanjenom čvrstinom. Najčešći uzrok ovih promjena je osteoporoza. Ovakvi prelomi pršljenskog tijela su prvi klinički znak osteoporoze.

Isto tako ukoliko su pršljenska tijela zahvaćena metastazama malignih tumora ili benignim tumorima krvnih sudova dolazi do razaranja koštanog tkiva. U tako izmjenjenim uslovima, moguće je da pri minimalnim traumama kao što su pokreti, naglo sjedanje ili lakši padovi, dođe do takozvanog kompresivnog preloma pršljenskog tijela.

Nastanak preloma praćen je bolovima koji se pojačavaju pri sjedenju, hodu i obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

"Princip izvođenja ove minimalno invazivne metode je da se kolabirano pršljensko tijelo, pod kontrolom radioskopije, punktira iglom i kroz nju ubrizga specijalna vrsta dvokomponentnog cementa", navodi se u saopštenju Kliničkog centra Banjaluka.

Nakon ubrizgavanja cement se stvrdnjava i stvara cementno-koštani blok sa fragmentima prelomljenog pršljenskog tijela, dovodeći do smanjenja ili nestanka bolova.

Kod ovakvih operativnih zahvata postoperativni tok je brži, a pacijent je u stanju odmah nakon buđenja da hoda. Operativni zahvat traje 15 do 30 minuta.

Iz Kliničkog centra Banjaluka poručuju da će i u budućnosti nastaviti ulagati u edukacije svojih kadrova, kako bi apsolutno ovladali najnovijim načinima liječenja pacijenta.