latinica  ћирилица
20/07/2014 |  22:10 | Autor: Agencije

Šest savjeta uz koje ćete napokon prestati da mrzite vježbanje

Ako se teško prisiljavate na vježbanje ili nekako uspjevate, ali svaki put pomislite "oh, ne, opet...", evo nekoliko savjeta koji će da vam pomognu u motivaciji.

1. Promjenite tip vježbanja

Možda vam odlasci na trening teško padaju jer stalno radite isti tip vježbi i nedovoljno menjate rekvizite (u tom slučaju potrudite se, naravno, da promjenite i tip vježbi i rekvizite), a možda jednostavno morate da promjenite sport kojim se bavite. Na primjer, dinamičan aerobik uz dens muziku zamjenite smirenijom jogom ili pilatesom, uz tihu, smirujuću muziku u pozadini. Ako vam je džogiranje prenaporno, pokušajte sa plivanjem. Postoji niz sportova – saznajte kakve su mogućnosti, šta se sve nudi u vašoj blizini, i otiđite bar na probni trening nečeg novog, možda se prijatno iznenadite!

2. Psihotrik: budite sami svoj trener

Osnove psihilogije nas uče da čovjek mora da voli samog sebe i u prvom redu da bude sam sebi najbolji prijatelj. Ili, u ovom slučaju – trener. Fizička aktivnost ili bavljenje sportom je, uz pravilnu ishranu, glavni razlog vitke linije i borac protiv stresa, lošeg raspoloženja i mnogih bolesti. Ako na trenigu nemate adekvatnog trenera, ili bi vam zatrebao jedan da vas prisili uopšte da dođete na trening, postanite sam svoj trener. Zamislite šta biste voljeli da vam trener sada kaže, šta biste rekli osobi poput vas, sklonoj zabušavanju? Pa lijepo podignite kažiprst i sami sebi kažite “E, vježbaćeš! Nema izgovora!“

3. Dodajte muziku ili čak film

Uz dobru muziku ili nešto što vam lagano odvlači pažnju a zanimljivo je, bićete motivisaniji za vježbanje. Ako na vježbanju nemate muziku, možda možete da stavite slušalice i pustite najdraže pjesme, ili uključite muziku na zvučnike ako vježbate kod kuće, npr. vozite sobni bicikl ili vježbate prema upustvima sa CD-a ili interneta. Ako vježbate npr. na sobnom biciklu, okrenite spravu prema televizoru i pustite neki dobar film ili gledajte omiljeni TV program. Tako će vam vrijeme brže proći i duže ćete izdržati.

4. Pratite napredak

Napravite tablicu i u nju bilježite kada ste, šta i koliko dugo vježbali. Možete i sami sebe da nagrađujete – primjer: uspijem li da vježbam tri puta nedjeljno, na kraju nedjelje počastiću se odlaskom u bioskop. Želite li da smršate, u tablicu upisujte i kilažu, odnosno tjelesne mjere, šta ste jeli, bilježite pijete li dovoljno vode.

5. Vježbajte u dobrom društvu

U dobrom društvu sve je lakše, pa tako i bavljenje sportom. Prema tome, ako se vaša drugarica takođe upiše na časove zumbe, moći ćete jedna drugu da motivišete odnosno, grubo rečeno, naterate da i odlazite na treninge.

6. Takmičite se

Ako možete, učestvujte u nekom takmičenju jer će vas to motivisati da se više trudite. Posebno ako je u pitanju novčana nagrada. Ili se javite na neki sportski kurs prilikom koga će se vaš napredak u vježbanju pratiti putem medija. Takođe, možete baciti opkladu i sa drugaricama – koja će za mjesec dana moći da uradi više trbušnjaka...