latinica  ћирилица
20/07/2014 |  16:29 | Autor: Telegraf

Šta mršavi ljudi jedu svaki dan

Ljeto je u punom jeku i mnogi od nas su na dijeti, jer svi želimo da na plaži izgledamo što je vitkije moguće. Ipak, ponekad gubljenje neželjenih kilograma ne ide baš kako smo očekivali. Zato vam donosimo listu namirnica koje pomažu u mršavljenju.

Želite da eliminišete suvišne kilograme? Onda bi bilo pametno da svoj špajz napunite sljedećim namirnicama. Za ovaj proces vam uopšte nije potreban neki poseban trud – dovoljno je sasvim malo volje. U pitanju su namirnice koje se nalaze na spisku vitkih žena, pa zašto ne bi bile i na vašem?

Voda

Iako nije hrana, stalno pijuckanje vode vam pomaže da ne “pobrkate“ žeđ za glad. Ukoliko je pijete hladnu, ona vam može pomoći da ubrzate metabolizam. Možete napraviti i prirodnu aromatizovanu vodu – ubacite sezonsko voće ili ljekovite biljke.

Čokolada

Iako mnogima djeluje čudno, istina je, a zašto? Zato što vam redovno konzumiranje crne čokolade pomaže da, kada osjetite želju za slatkišima, ne pojedete previše njih. I naravno, ovo ne znači da treba jesti samo čokoladu tokom cijelog dana, kad god vam padne na pamet. 30 grama crne čokolade, koja sadrži 75 odsto kakaoa i više, preporučena je dnevna doza.

Maline

Odlične su, jer mogu da vam pomognu da se duže osjećate sitima. Јedna šolja malina sadrži 8 grama vlakana, a u njihov sastav ulazi i voda (čak 85 odsto) pa ne morate da se plašite tokom vrelih ljetnjih dana.

Јaja

Ukoliko za doručak obično jedete ugljene hidrate, probajte da ih zamjenite proteinima. Јaja pojačavaju osjećaj sitosti, što snižava ukupni energetski unos. Žene koje unose veće količine proteina tokom doručka osjećaju se zadovoljnije i imaju manje šanse da kasnije posegnu za nekom nezdravom užinom. A visoko-proteinski doručak vas može držati podalje od unosa 200 dodatnih kalorija u večernjim satima.

Spanać

Uvijek morate jesti dosta zelenog povrća, jer ono ne sadrži mnogo kalorija. Spanać je posebno dobar, jer njegov sadržaj gvožđa pomaže u održavanju nivoa energije u organizmu što vam omogućava i da donesete bolje prehrambene izbore. Gvožđe je, takođe, neophodno kako bi se kiseonik transportovao do ćelija koje ga koriste za stvaranje energije i topljenje masti. Kako bi organizam što bolje apsorbovao ovaj mineral, kombinujte ga sa vitaminom C (prirodnim, naravno).

Kiseli krastavci

Odlični su, jer zadovoljavaju potrebu za hrskavim i slanim, a krastavci sadrže tako malo kalorija da ćete ih sagorijeti više njihovom varenjem nego konzumiranjem.