latinica  ћирилица
19/07/2014 |  21:38 | Autor: Telegraf

Tri začina kojima ćete produžiti život

Јedna američka doktorka savjetuje: “Pomješajte ova tri sastojka i nećete oboljeti od raka!”. Sve i da nije u pravu, u pitanju su dva začina koja sigurno imate u svojoj kuhinji i jedan nešto egzotičniji, ali ga nije teško naći.

U svakom slučaju, ne škodi da probate, a svakako ćete dobiti makar ukusno jelo. Ne postoji niti jedan drugi, prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od začinske biljke kurkume. Američka doktorka, Karolin Anderson, dala je javnosti vrlo jednostavan recept kojim se može spriječiti rak. Riječ je o smjesi, tri lako dostupna sastojka.

Ova saznanja su, kako govori doktorka Andersen, nastala na osnovu dvije hiljade godina stare tradicije korišćenja ovih sastojaka u istočnoj Indiji, a koji su potvrđeni najnovijim zapadnim medicinskim studijama i istraživanjima. Anderson je upozorila da, ako koristite ova tri sastojka svakodnevno, gotovo sigurno nema mogućnosti da dobijete rak.

A recept je:

Pomješajte 1/4 kašičice kurkume sa 1/2 kašičice maslinovog ulja. U to dodajte veći prstohvat svježeg samljevenog bibera. Ta tri sastojka pomješajte u šoljici. Možete ovu smjesu konzumirati samu, ali i dodavati raznim jelima, supama i salatama.

Samo pripazite da ako ih koristite u kuvanim jelima, da ove sastojke ne prokuvate previše, već da ih dodamo na samom kraju. Ako ih konzumirate same, pomješajte ih s malo vode.

Međutim, šta od svega toga tačno sprečava rak i širenje raka? Odgovor je ova doktorka dala na svom blogu.

"Sva saznanja leže u kurkumi. Kurkuma je začin u obliku žutog praha, koji je jedna od komponenti karija. Njegove antiupalne sposobnosti su nevjerovatno moćne. Ne postoji niti jedan drugi, prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od kurkume. Molekuli u kurkumi koje izazivaju ovaj protivupalni efekat nazivaju se kurkumin."

Najnovije studije otkrile su da kurkuma sprečava rak mnogih vrsta, kao što je rak debelog crijeva, prostate, mozga, dojke. U eksperimentima rađenim na miševima, pokazalo se da koliko god su miševi bili izloženi kancerogenim hemikalijama, sve dok su koristili kurkumu, razvoj brojnih vrsta raka bio je u potpunosti spriječen. Kurkuma ima samo jedan nedostatak, a to je da se kurkuma teško razgrađuje u digestivnom traktu. Zbog toga je idealna kombinacija i za liječenje i za prevenciju raka koristiti kurkumu u kombinaciji sa biberom ili đumbirom. Biber prema istraživanjima povečava efikasnost kurkume za čak 200 odsto, napisala je ona.

Anderson je još naglasila kako je za uspješno preveniranje raka, ali i uništavanje ćelija raka, ovu smjesu potrebno koristiti svaki dan u više navrata.

"Koristite je što je češće moguće", govori Anderson i dodaje kako ova smjesa, odnosno prirodni lijek protiv zloćudne bolesti, nema neželjenih efekata.