latinica  ћирилица
16/07/2014 |  21:16 | Autor: Agencije

Očnim pregledom do dijagnoze Alchajmerove bolesti

Trenutni testovi za Alchajmerovu bolest uključuju skupe testove sa skenerima i magnetnim rezonancama. Ipak, dvije studije su pokazale da prost očni pregled može precizno da otkrije Alchajmerovu bolest u ranim fazama.

Kao što je poznato, Alchajmerova bolest uzrokuje gubitak neurona i moždanih sinapsi, nakupljanju plaka i preplitanje proteinskih beta amiloida.

Naučnici su u prvoj studiji koju je sprovela australijska Organizacija za naučno i industrijsko istraživanje, ispitivali proteine u mrežnjači tako što su pacijentima davali kurkumin, koji se vezuje za proteine i „farba“ ih.

Tako su mogli da jasno da vide beta amiloide u očima kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću sa uobičajenim očnim pregledom.

Slično ovom istraživanju je i ono koje je sprovela kompanija „Kognoptiks“. Napravili su takođe fluorescentnu boju koja se vezivala za beta amiloide, a kasnije je oko laserski skenirano. Vjerovatnoća otkrivanja je fantastična, čak 85 odsto!

U medicinskim krugovima ovo su sjajne vijesti pošto je rano otkrivanje ove bolesti izuzetno važno, jer se uz odgovarajuće lijekove i mjere može u velikoj mjeri usporiti i tretirati.

Osim ovih testova, posljednjih dana se pričalo i o razvijanju testova krvi i znoja prilikom otkrivanja Alchajmerove bolesti.