latinica  ћирилица
13/07/2014 |  15:42 | Autor: RTRS

Slatko, a nije nezdravo

Pobornici zdrave ishrane tvrde da je bijeli rafinisani šećer ubica broj jedan u istoriji čovječanstva, a među „bijela zla“ ubrajaju brašno i so.
Stevija - Foto: daily mail
StevijaFoto: daily mail

Biljka stevija je odlična zamjena za šećer i može da posluži kao idealna i potpuno zdrava alternativa vještačkim zaslađivačima.
 
Biljka stevija, koja se koristi kao zamjena za šećer, može da posluži kao idealna i potpuno zdrava alternativa vještačkim zaslađivačima.

Ekstrakt ove biljke se kao zaslađivač već vjekovima koristi u Paragvaju i Brazilu, a od 2011. godine, kada je Evropska agencija za bezbjednost hrane odobrila njenu upotrebu, stevija je sve rasprostranjenija širom svijeta.

U Јapanu stevija već zamjenjuje 40 odsto šećera u prehrambenoj industriji, što govori o tome koliku korist bismo mogli da imamo od plantažiranja ove biljke, tim prije što se ona u Evropi proizvodi u veoma malim količinama.
Koristi se kao dodatak hrani i piću, a pažnju privlači najprije zbog toga što nije kalorična - ima nula kalorija!

Ovaj prirodni zaslađivač je 300 puta slađi od šećera i vještačkih zaslađivača. Za razliku od šećera i vještačkih zaslađivača, stevija ne povećava nivo šećera u krvi tako da ne izaziva insulinsku reakciju u organizmu. Baš naprotiv, stevija u stvari povećava toleranciju na šećer, što je čini idelanim zaslađivačem za osobe sa predijabetesom ili dijabetesom.

Iznenađujuća je i činjenica da ova slatka biljka sprečava nastanak karijesa, pa od nje čak može da se napravi pasta za zube.

Guarani indijanci su steviju koristili preko 1.700 godina za razna oboljenja, za brzo zarastanje rana, protiv umora, protiv zatvora i nadimanja, kod velike gojaznosti, protiv povećane stomačne kiseline, protiv gljivica, kod povećane mokraćne kiseline i gihta, za jačanje pankreasa, jetre i kičme, kod upale grla i da bi kožu očuvali mladom.

Stevija

Stevija zaista čuva mladost i briše tragove godina. Briše fleke od sunca, smanjuje bore i liječi ujede insekata tako što se stevija miješa sa hrizantemom i glinom i ta mešavina nanosi na kožu.

U Kini se stevija daje kao lijek širokog spektra, još od 16. veka kada su je Španci prenijeli u te krajeve. U kineskoj medicini se često koristi, a ljekari je daju i kao zamenu za sladić, kod trudnica, jer nema propratne efekte, koji bi mogli da oštete fetus, što sladić i te kako može.

Stevija hrani i jača pankreas i ne podiže nivo glukoze u krvi. Pošto nema kalorija, odlična kao pomoćna namirnica za one, koji žele da smršaju.

Za razliku od šećera, koji izaziva osteoporozu, stevija doprinosi zdravlju kostiju. Јedan japanski metod za lečenje osteoporoze stevijom koji je prijavljen kao patent pokazuje da ovaj zaslađivač može da pomogne pri boljoj apsorpciji kalcijuma u organizmu i doprinese većoj gustini kostiju.

Nema nikakve nuspojave, kakve su zabeležene pri upotrebi veštačkih zaslađivača, pogotovo aspartama. Kod ljudi, koji je koriste svakodnevno, zabeležen je niz promena: smanjili su se „nastupi“ jake gladi, smanjila se i potreba za slatkom i masnom hranom, olakšano je varenje hrane, stabilizovan je krvni pritisak, kao i nivo glukoze u krvi.