latinica  ћирилица
07/07/2014 |  11:43 | Autor: SRNA

Podvig ljekara KC Banjaluka: Urađena rekonstrukcija potključne arterije

Hirurški tim ljekara Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Banjaluka prvi put je samostalno uradio složeni hirurški zahvat - rekonstrukciju potključne arterije zbog kompresije prekobrojnim vratnim rebrom, koji se izvodi samo u zdravstvenim ustanovama najvišeg ranga.
KC Banjaluka: Urađena rekonstrukcija potključne arterije - Foto: SRNA
KC Banjaluka: Urađena rekonstrukcija potključne arterijeFoto: SRNA

Operativna procedura podrazumijevala je odstranjivanje prekobrojnog vratnog rebra koje je dovelo do nastanka trombozirane aneurizme potključne arterije i naglog prekida arterijske cirkulacije desne ruke pacijenta.

Operisana pacijentkinja hospitalizovana je zbog akutne ishemije desne ruke koja se manifestovala pothlađenošću, odsutnošću pulseva i slabijom snagom u desnoj ruci, saopšteno je iz Kliničkog centra Banjaluka.

Dijagnozom je konstatovana tromboza na prelasku subklavijalne u brahijalnu arteriju, aneurizma subklavijalne arterije, te postojanje prekobrojnog vratnog rebra.

Operacija se sastojala u resekciji aneurizme sa interpozicijom sintetskog grafta i resekciji vratnog rebra.

Kontrolna MSCT - angiografija pokazala je protočan sintetski graft i dalje prisutnu trombozu na prelasku aksilarne u brahijalnu arteriju.

Iz Kliničkog centra dodaju da je, s obzirom na to da pacijent navodi subjektivno poboljšanje i da je ruka funkcionalna, konzilijarno donesena odluka da se trenutno odustane od dodatne revaskularizacije bez obzira na odsutnost perifernih pulseva, a eventualna dodatna revaskularizacija desne ruke indikovana je u slučaju pogoršanja kliničkog nalaza.

U saopštenju se objašnjava da se postojanje kompresije na krvne sudove i nerve između ključne kosti i prvog rebra naziva sindrom gornjeg torakalnog otvora ili "TOS sindrom", a najčešći uzroci pojave ovog sindroma su prekobrojno vratno rebro, anomalije mišića i ligamenata, ožiljci nastali nakon srastanja preloma ključne kosti i prvog rebra, kao i tumorski procesi pomenute regije.

Tim su činili subspecijalista vaskularne hirurgije Milanko Maksić, specijalizanti opšte hirurgije Vladimir Keča i Tatjana Šutilović, specijalista anestezije Ljubiša Tomić, instrumentarka Danka Kljajić i anestetičar Mladen Peulja.