latinica  ћирилица
20/06/2014 |  20:40 | Autor: Agencije

Šta se sve zapravo nalazi u kockama leda

Vruće ljetnje dane bolje podnosimo uz rashlađene napitke, međutim, da li ste se ikada zapitali šta se zapravo nalazi u kockicama leda?

Brojna su istraživanja dokazala da se u ledenim kockicama kriju ne samo potencijalno opasne baterije, već i ostaci fekalija kao i buđ i gljivice.

Bakterije

Istraživanje iz 2011. koje se bavilo čistoćom ledomata u restoranima i kafićima prokazalo je da je 33,3 posto uzoraka leda imalo povišen nivo patogenih bakterija, a 72,2 posto bilo je pozitivno na prisutnost koliformnih bakterija fekalnog porijekla. Nije neobično da se bakterije akumuliraju u ledomatima zbog čega se kontaminiraju i same kockice leda. Najveći problem nastaje kad kontaminirane kockice leda dodiruju drugu hranu i na taj način šire zarazu.

Ako se u restoranima ne posvjećuje dovoljna briga o higijeni, to može biti veliki problem. Istraživanja su pokazala da se, osim koliformnih bakterija, u kockicama leda često nalaze i bakterije ešerihije koli, Helicobacter pylori i Listera monocytogenes.

Buđ

Osim bakterija, na kockicama leda često se može pronaći i buđ. Nerijetko se gljivice i buđ mogu naći u ledomatima u kafićima i restoranima, ali i u zamrzivaču i kod kuće. Hladne temperature inače ne pogoduju razvoju buđi, ali problem nastaje ako se ti aparati uključuju nakon dužeg vremena, kao što je slučaj sa frižiderima u vikendicama.

Vlasnici restorana i kafića trebalo bi da vode računa o tome da nekoliko puta godišnje dobro očiste ledomate kako bi spriječili nastanak buđi. Zašto rizikovati kada je redovnim čišćenjem moguće rješiti ovaj problem.

Sve što imate na rukama završi u ledu

Ako koristite lopaticu za vađenje leda a da prethodno niste oprali ruke, vrlo lako će sve što ste imali na rukama, uključujući i ostatke fekalija, završiti na toj lopatici, a zatim i u ledu. Isto važi i za stan, ako koristite plastične posude za led. Ako ih dirate ili vadite prljavim rukama, rizikujete da eventualne mikrobe i bakterije s njih prenesete i na led. Ako želite da smanjite mogućnost kontaminacije, bolje je da koristite vrećice za led i prilikom vađenja leda uvijek dobro operite ruke.

Mikrobiološkinja Debra Hafmen sa Univerziteta Јužna Florida je za “NBC News” povodom ove teme rekla: "Većina ljudi ne razmišlja o tome da obično nepranje ruku može biti smrtonosno. Јednostavno nisu svjesni rizika. To što imate na rukama neće imati čudan miris niti će vam izgledati čudno, radi se o onome što ne vidite, o mikroskopski sitnim česticama. Nećete ni znati da to imate na rukama".

Prema jednom istraživanju iz 2007. u Čikagu, pokazalo se da je 20 posto od 49 ispitanih restorana i barova u tom gradu bilo zaraženo visokim nivoom ostataka fekalija, i to uglavnom preko kockica leda.

Iako se u kockicama leda mogu naći razne bakterije, ostaci fekalija i buđ, zdravstveni rizik od konzumacije prljavog leda zapravo je jako nizak ako se radi o osobi sa prosječnim imunitetom. Normalan imunološki sistem može da podnese te kontaminacije, ali opasnost prijeti ako se zbog loše higijene preko leda rašire neki opasniji virusi ili kad je riječ o osobi s narušenim imunitetom.