latinica  ћирилица
20/06/2014 |  19:32 | Autor: Agencije

Da li je u pitanju alergija ili prehlada?

Sezonske alergije i prehlade posjeduju pojedine zajedničke simptome, tako da ponekada može biti teško razlikovati ih, piše "Hufington Post".

Oba stanja uglavnom manifestuje kijanje, nos koji curi i začepljenje. Međutim, postoje i određene razlike. Prehlade uključuju i kijanje i bol u grlu, ali ovi simptomi se mogu pojaviti i kod osoba s polenskom groznicom. Svrab u očima je uobičajen za sezonske alergije, ali je rijedak kod prehlada. Nije neuobičajeno da roditelji, pa čak i doktori, pomješaju simptome alergije i prehlade. Djeca vrlo često imaju prehlade, a može se desiti da roditelji ne pomisle uvijek na alergije kao uzrok noseva koji konstantno kaplju.

Sezonske alergije prvi put se mogu pojaviti kod djece starosti između 4 i 6 godina, ali isto tako se mogu pojaviti i kod djece drugih godina, izjavila je doktorka Rima Rašid iz Bostonske dječije bolnice. Veliku ulogu može imati i genetika – osobe s jednim roditeljom koji ima bilo kakav tip alergije imaju šansu 1 u 3 da razviju alergiju. Kada oba roditelja imaju alergiju, ta šansa iznosi 7 naspram 10 u korist alergije.

Obratite pažnju na godišnje doba

Do prehlada dolazi tokom zime i često je potrebno nekoliko dana da se manifestuju nakon izloženosti virusu. Sa sezonskim alergijama, simptomi se ispoljavaju odmah nakon izloženosti polenu na proljeće. Ukoliko se simptomi pojavljuju svake godine u isto vrijeme, vrlo vjerovatno je u pitanju alergija, a ne prehlada.

Važno je trajanje simptoma

Simptomi prehlade tipično traju 3 do 14 dana, ali simptomi alergije traju znatno duže, uglavnom nedjeljama, tačnije, sve dok je osoba izložena polenu.

Temperatura ili bol u mišićima

Uprkos imenu – "polenska groznica", sezonske alergije ne izazivaju temperaturu niti bol u mišićima, dok osobe koje su prehlađene uglavnom imaju ove probleme.

Obratite pažnju na "alergijski pozdrav"

Roditelji mogu primjetiti kako djeca često guraju nos dlanom ruke kako bi ga obrisali ili ublažili svrab – ovo može biti siguran znak da je u pitanju sezonska alergija. Kada pokušava da odredi da li su simptomi povezani s alergijom ili prehladom, doktorka Rašid često pita roditelje za ovaj pozdrav.

"Svako sa prehladom može imati ovaj alergični pozdrav, ali kada su alergije u pitanju, djeca to rade češće. To znači da im nešto smeta i može biti indikator toga da se alergije pogoršavaju", tvrdi doktorka Rašid.