latinica  ћирилица
19/06/2014 |  15:57 | Autor: Agencije

Dijagnoza potresa mozga

Dijagnoza potresa mozga se postavlja kada pacijent, nakon pada na glavu, ima lagane neurološke simptome kao što su glavobolja i povraćanje, ali istovremeno nisu vidljive povrede mozga. Potres mozga nije neopasan, jer je granica između njega i teške moždane traume tanka, pa je potrebna tačna diferencijacija i dijagnoza stručnjaka.

Kod potresa mozga dolazi do pritiska na moždano tkivo. Mehanička iritacija osjetljivih živaca dovodi do klasičnih simptoma: čestih kratkotrajnih gubljenja svijesti, zatim glavobolja, eventualno mučnina i povraćanje.

Ali i teške povrede mozga mogu izazvati ove iste simptome. Zato je obavezno da doktor što prije pregleda pacijenta sa ovim simptomima. Ukoliko pacijent ima krvarenje u glavi, već za vrlo kratko vrijeme može doći do opasnost za život. Ukoliko doktor ima i najmanju sumnju za to, najvjerovatnije će uraditi kompjutersku tomografiju glave, posebno ukoliko je pacijent pospan, povraća ili ima napade grčeva. Ukoliko svi neurološki nalazi pokažu da nije došlo do oštećenja mozga, doktori dijagnostikuju potres mozga ili "commotio cerebri".

Dugo se vjerovalo da je potres mozga neopasan, bez posljedica, terapija je bila mirovanje, nešto protiv glavobolje i pretpostavljalo se da će sve biti u redu.

Ipak, naučnici su u zadnjim godinama nakon više istraživanja došli do zaključka da nakon potresa mozga može (ali ne mora!) doći do smanjenja umne sposobnosti. Pacijenti su primjećivali da sporije misle i razmišljaju, te da ih umne radnje brže umaraju, nego što je bilo prije moždanog udara. Ovo subjektivno mišljenje pacijenata je potvrđeno u psihološkim testovima.

Kod testiranih pacijenata su registrovani slabiji rezultati kod testova pamćenja i koncentracije, a kod 42% njih čak i pogoršanje raspoloženja u primjetnoj razini. Osnovu ove smetnje i promjene vjerovatno čine mala oštećenja na živcima u mozgu. Već ranije se znalo za ove promjene, samo u jačem obliku, kod težih oštećenja mozga i moždanih trauma.

Postoje posebni treninzi i programi za pacijente sa neurološkim smetnjama nakon potresa mozga ili nekih drugih oštećenja mozga.

Generalno važi da što se pacijent prije počne baviti umnim vježbama, odnosno počne trenirati mozak nakon povreda mozga, to je bolji i brži oporavak.