latinica  ћирилица
19/06/2014 |  15:51 | Autor: Agencije

Vitamin C - jedan od najvažnijih supstanci u ljudskom tijelu

Vitamin C jedna je od najvažnijih supstanci u ljudskom tijelu. Јača imuni sistem i ukoliko se uzima preventivno, može na primjer smanjiti dužinu i jačinu prehlade. Osim toga, vitamin C je važan za izgradnju vezivnog tkiva.

Ljudi nisu u mogućnosti da sami proizvode askorbinsku kiselinu ili vitamin C, pa se zato njegova kompletna potrebna količina mora unijeti hranom. Ukoliko drastično dođe do smanjenja vitamina C ono dovodi do bolesti skorbut koja je u današnjem vremenu, bar u razvijenim zemljama jako rijetka.

Nutricionisti preporučuju dnevno unošenje od bar 100 mg vitamina C. Ta potreba se može pokriti već sa dvije narandže. Citrusi, u koje pored narandži spadaju limuni, grejfrut, mandarine itd. su klasični davaoci vitamina C. Ali neke vrste voća i povrća imaju još puno veće količine vitamina C u sebi od citrusa. Kod nekih vrsta smo iznenađeni kada čujemo da su puni vitamina C, kao što su na primjer kupus, karfiol i brokula.

Voće i povrće imaju u sebi najviše vitamina i minerala u sirovom stanju. Veliki dio, pogotovo na visoku temperaturu osjetljivih vitamina se uništi kuhanjem. Vitamin C spada u vitamine koji su osjetljivi na toplinu, pa bi se povrće koje ga sadrži trebalo samo kratko i sa malo vode dinstati, da bi se zadržala što veća količina ovog važnog vitamina.

Voće sa najvećom količinom vitamina C su acerola sa 1700 mg vitamina C po 100 g, te camu-camu sa 2000 mg vit. C po 100g. Ipak, pobjednik je australijska kakadu šljiva (Terminalia ferdinandiana) sa 3000 mg vit. C po 100g, znači čak 3% njenog ploda je vitamin C.

Špinat u sebi ima 50 mg vitamina C po 100 g, isto kao i narandže. Paprika je prava vitamin C "bomba", a količina vitamina C u njoj zavisi od njene boje i da li je prerađena ili ne. Tako da sirova, crvena paprika ima 140 mg vitamina C po 100 g, a zelene, skuhane ili pržene paprike dosta manje od toga. Brokule imaju u sebi u sirovom stanju 95 mg vitamina C po 100 grama, a srodna mu prokula čak 110 mg po 100 g.

Peršun je prava vitamin C "bomba" i sadrži 160 mg vitamina po 100g. Јedina mana mu je što se uglavnom koristi manja količina peršuna po obroku u poređenju na druge vrste voća i povrća. U svakom slučaju, koristite što više peršuna, a ako je na tanjiru samo kao dekoracija, obavezno ga pojedite. Borovnica ima 175 mg vitamina C po 100 grama, a egzotična guava 270 mg po 100g.

Pasji trn (Sanddorn) je sirov prekiseo da bi se jeo, pa se koristi prerađen kao sok ili se u manjim količinama dodaje u kompot. 100 g sadrži 450 mg vitamina C. Količina vitamina C u šipku jako varira u zavisnosti od sorte i zrelosti. Prosjek je 1250 mg po 100 g.

Da zaključimo, vitamin C je jedan od najbitnijih za funkcionisanje organizma, našeg tijela, a naravno tu su i ostali vimanini i minerali koji su takođe bitni.