latinica  ћирилица
17/06/2014 |  19:15 | Autor: Agencije

Kombinacija kafe, mlijeka i antibiotika?!

Razne kombinacije hrane i lijekova mogu imati brojne neželjene učinke, ali većina ljudi nikad ne bi pomislila da je jedan od krivaca za to i mlijeko.

Predstavnici Njemačke asocijacije farmaceuta objasnili su da se kalcijum iz mlijeka u sistemu organa za varenje veže za određene lijekove, stvarajući slabije spojeve koje krvotok ne uspijeva da apsorbira. Zbog toga njemački stručnjaci upozoravaju kupce da nakon uzimanja antibiotika i lijekova protiv nastanka i širenja osteoporoze pričekaju dva sata prije konzumiranja kafe sa mlijekom.

Među ostalim interakcijama su istovremeno konzumiranje sladića - slatkog korijena - i lijekova za visoki krvni pritisak jer ova biljka sadrži supstanci koje utiču na povećanje pritiska. Takođe, ova biljka podstiče otpuštanje kalijuma kroz bubrege što može da dovede do slabljenja mišićne mase. Osobama sa visokim krvnim pritiskom preporučuje se konzumiranje manje količine ili izbjegavanje sladića.

Pacijenti koji uzimaju antikoagulanse trebalo bi da izbjegavaju konzumiranje goji bobica (vučjih), dobrih za imunitet, koje bi u interakciji mogle da izazovu krvarenje.

Grejpfrute i citrus pomelo trebali bi da izbjegavaju pacijenti koji uzimaju lijekove za regulaciju nivoa holesterola u krvi i one za jačanje imunološkog sistema, npr. lijekove koji se uzimaju nakon transplantacije organa.