latinica  ћирилица
17/06/2014 |  13:09 | Autor: RTS

Muškarci, ne držite mobilni u prednjem džepu!

Radiofrekventno elektromagnetno zračenje (RF-EMR) mobilnih telefona, koje posjeduje većina odraslih muškaraca širom svijeta, potencijalno je opasno za proizvodnju spermatozoida i njihovu funkcionalnost.
mobilni telefon - Foto: ilustracija
mobilni telefonFoto: ilustracija

Posljednjih godina muškarci se sve više bore s nekim oblikom smanjene plodnosti, a uzroci mogu biti naoko potpuno „bezazleni“.

Upozorenja da mobilni telefoni nisu tako bezazleni kada je naše zdravlje u pitanju, sada dobijaju novu težinu.

Istraživanje objavljeno u časopisu Environment International otkrilo je da muškarci koji svoje mobilne telefone drže u prednjim džepovima pantalona imaju manju pokretljivost spermatozoida, prenosi Večernji list.

Naučnici sa britanskog Univerziteta „Egziter“ analizirali su podatke iz 10 istraživanja koja su obuhvatila ukupno 1.492 uzorka (učesnici su bili sa klinika za neplodnost i iz istraživačkih centara), s ciljem da se otkrije kako elektromagnetno zračenje mobilnih telefona utiče na plodnost muškaraca.

Magnetno polje diže temperaturu kože

Ranija istraživanja su pokazala da postoji nekoliko načina na koje magnetno polje može oštećivati spermu.

Naime, utvrđeno je da magnetno polje može dovesti do oštećenja DNK stvaranjem nestabilnijih jedinjenja kiseonika.

Takođe, pošto većina muškaraca nosi mobilne aparate u prednjem džepu pantalona, magnetno polje, koje može izazvati podizanje temperature kože i do 2,3 stepena Celzijusa, dovodi do povećanja tempeprature u testisima, što je dovoljno da se smanji i omete normalna proizvodnja sperme.
Muškarci su otkrivali koliko dugo drže mobilne aparate u džepu, u rasponu do 16 sati. Zatim je proučavano kako kraća i duža razdoblja izloženosti elektromagnetnom zračenju utiču na zdravlje spermatozoida.

Utvrđeno je da sat vremena izloženosti zračenju uzrokuje smanjenje broja spermatozoida za 9,1 odsto i broj pokretljivih spermatozoida za 8,1 odsto.

To možda i ne bi trebalo da bude problem za zdrave muškarce. Čak i s osam odsto manje spermatozoida može doći do začeća, smatra profesorka Fiona Metjuz sa pomenutog univerziteta.

Muškarci neprestano regenerišu novu spermu, i bez izloženosti zračenju mogu ponovo imati zdravu „seriju“ u samo četiri dana, tvrdi profesorka i dodaje da su potrebna dodatna istraživanja da se utvrdi da li ovo zračenje utiče na mušku plodnost dugoročno.