latinica  ћирилица
16/06/2014 |  15:17 | Autor: Blic

Plombe aut - novi način liječenja karijesa

Stručnjaci Kings koledža u Londonu razvili su novu bezbolnu metodu liječenja, koja omogućava samostalno obnavljanje zuba, bez bušenja i injekcija
Zubar - Foto: ilustracija
ZubarFoto: ilustracija

Karijes se obično odstranjuje stomatološkom bušilicom, nakon čega se šupljina ispunjava materijalima poput amalgama ili kompozitne smole.


Nova metoda, nazvana električna ubrzana i poboljšana remineralizacija (Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation (EAER) ubrzava prirodno kretanje kalcijuma i fosfatnih minerala kako bi što prije stigli do oštećenog zuba.

Postupak, koji se sastoji iz dvije faze, priprema oštećeno područje zubne gleđi, a zatim koristi električnu struju male snage da usmjeri minerale do tog mjesta.

Naučnici očekuju da će tehnika biti spremna za korišćenje u roku od tri godine.

- Ne samo da je naš uređaj prijatniji za pacijenta i bolji za zube, već se očekuje da će, u najgorem slučaju, biti podjednako ekonomičan kao aktuelne metode liječenja. Osim što suzbija karijes, naš uređaj može da se koristi i za izbjeljivanje zuba - objašnjava profesor Najdžel Pits s Instituta za stomatologiju na Kings koledžu.

U svrhu komercijalizacije istraživanja osnovana je kompanija "Reminova" sa sejdištem u Pertu (Škotska), koja trenutno traga za privatnim investitorima koji će finansirati razvoj EAER.