latinica  ћирилица
15/06/2014 |  11:24 | Autor: SRNA

Dostupni ino obrasci za ljekarsku pomoć u inostranstvu

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske podsjeća osiguranike da prije odlaska na put u inostranstvo u nadležnoj poslovnici Fonda podignu ino obrazac koji mogu da koriste u zemljama sa kojima BiH ima potpisan sporazum, u slučaju da im zatreba hitna medicinska pomoć.

Sa ino obrascem osiguranici Fonda za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu ne bi trebalo da plaćaju ništa ako im zatreba hitna medicinska pomoć, odnosno tu zdravstvenu uslugu u potpunosti pokriva Fond.

BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Belgijom i Luksemburgom, saopšteno je iz Fonda.

"Takođe, i osiguranici koji putuju u Poljsku, Češku, Slovačku i Veliku Britaniju imaju pokrivene troškove hitne medicinske pomoći, s tim da za ove zemlje Fond ne izdaje obrasce, jer je međunarodnim sporazumima drugačije regulisano", ističu u Fondu.

Procedura za dobijanje ino obrasca je jednostavna, a potrebno je da se prije odlaska na put osigurano lice javi svom porodičnom ljekaru koji izdaje uvjerenje o zdravstvenom stanju osiguranika, odnosno o njegovoj sposobnosti za put.

U Fondu navode da će se osiguranom licu izdati dokaz da je sposobno za put čak i ako boluje od nekih hroničnih i akutnih bolesti, ako se ne nalazi u stanju koje će zahtijevati liječenje ili smještaj u bolnicu odmah po dolasku u inostranstvo.

Na osnovu dokaza o sposobnosti za put, osiguraniku će se u nadležnoj poslovnici Fonda izdati odgovarajući ino obrazac.

"S ino obrascem osiguranik treba da se javi zdravstvenom osiguranju zemlje u koju putuje, gdje će na osnovu njega dobiti bolesnički list kojeg će koristiti poput zdravstvene knjižice u slučaju da mu zatreba neodložna zdravstvena zaštita", objašnjavaju u Fondu.

Ino obrazac se, tvrde u Fondu, ne naplaćuje, a u ovoj godini je izdato 3.752 ino obrasca, najviše za Srbiju, Njemačku i Hrvatsku.

Ukoliko se osiguranicima, pored posjedovanja ino obrasca naplati hitna zdravstvena usluga u zemlji koja sa BiH ima potpisan sporazum, oni po povratku mogu da podnesu zahtjev za refundaciju troškova.