latinica  ћирилица
12/06/2014 |  21:24 | Autor: RTS

Četiri paradajza dnevno smanjuju rizik od raka bubrega

Žene koje češće konzumiraju paradajz i druge vrste voća i povrća s visokim udjelom likopena, imaju manji rizik od oboljevanja od raka bubrega, pokazala je najnovija studija.

Inače, likopen je antioksidans odgovoran za crvenkastu boju paradajza, lubenica, grejpfruta i papaje, a ranija istraživanja povezala su unos likopena s manjim rizikom za razvoj karcinoma pluća i želuca.

Novi nalazi su prikupljeni tokom posljednjih 20 godina od gotovo 92.000 ispitanica koje su prošle menopauzu.

Sve one su bile učesnice dugoročne američke nacionalne studije "Women's Health Initiative", koja je trebalo da omogući bolje razumijevanje uzroka bolesti kod sredovječnih i starijih žena.

Tokom trajanja ovog istraživanja, 383 žene su oboljele od raka bubrega, a naučnici su tražili vezu između navedenog kancera i velikog broja vitamina i drugih prehrambenih sastojaka, uključujući likopen, vitamin C, vitamin E i karotine.

U prosjeku su učesnice istraživanja s najvećim unosom likopena imale 45 odsto manji rizik oboljevanja od raka bubrega nego ispitanice koje su konzumirale najmanje količine, rečeno je na skupu Američkog društva za kliničku onkologiju u Čikagu.

Žene sa najvećim unosom likopena u ishrani su konzumirale količine koje su jednake količini od četiri paradajza dnevno, objasnio je dr Von Đin Ho sa Univerziteta u Ohaju.

Naravno, vjerovatno ga nisu konzumirale samo u tom obliku, već i preko sosova od paradajza, voća i povrća koje sadrži likopen.

Naučnici vjeruju da je dobijene nalaze moguće objasniti uticajem likopena na smanjenje oksidativnog stresa povezanog s razvojem raka bubrega.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rak bubrega je deveti najčešći oblik karcinoma u toj zemlji – oko dva odsto svih slučajeva raka u Americi se odnosi na rak bubrega.