latinica  ћирилица
10/06/2014 |  16:06 | Autor: Agencije

Sunčanje: Pravila koja morate poštovati

Sezona je sunčanja pred nama. Mnogi već sada pokušavaju da uhvate taman ten, ali sa sunčanjem treba postupati oprezno.

Statistike pokazuju kako sve veći broj ljudi ima problema s kožom zbog posljedica sunčanja. Nažalost, sve je i veći broj zloćudnih oboljenja koja mogu rezultovati i smrću. Stručnjaci ističu kako je sve to moguće izbeći ako samo malo pripazite. Sunčanje nije više ono što je bilo i danas važe nova pravila. Naučite ih i sačuvajte svoje zdravlje.

Obavezno pripremite kožu za sunčanje

Prije izlaganja suncu, kožu treba dobro pripremiti. To ne znači odlazak u solarijum, nego dobar piling i čišćenje. Priprema je važna jer uklanja mrtve epitelne ćelije, pojačava cirkulaciju i podstiče regeneraciju kože. Nakon pilinga, kožu treba namazati kremama koje sadrže vitamin C, A i E i koenzim Q10. Takve kreme kožu će dobro hidrirati i povećati joj elastičnost.

Nigdje bez krema za sunčanje

Ne treba posebno napominjati da su kreme za sunčanje nužnost. Najbolje je koristiti one s visokim zaštitnim faktorom. Međutim, ni one nisu svemoćne pa ih treba nanositi svaki put kada izađete iz vode i u pravilu svaka dva sata, bez obzira na to da li ste se kupali. Naime, s vremenom aktivni sastojci kreme počinju da se raspadaju pa je zato važno da se što češće mažete.

I očima treba zaštitu

Mnogi za vrijeme sunčanja ne razmišljaju o očima, ali i njih je važno zaštititi. Kvalitetne naočari za sunčanje koje štite od UV-zračenja su imperativ. Bilo bi dobro i da na glavi imate šešir sa širim obodom. Nekvalitetne naočari bez UV zaštite mogle bi vas skupo koštati, a zdravlje ipak treba biti na prvom mjestu.

Izbjegavajte sunce od 11 do 16 sati

Najintenzivnije štetno zračenje je u vremenu od 11 do 16 sati. Zato u to vrijeme treba izbjegavati izlaganje suncu. Koliko god bile jake zaštitne kreme, od nekih štetnih uticaja u ovih pet sati tokom dana neće vas zaštititi. Јedina je zaštita da u tom vremenu u potpunosti izbjegavate sunčanje.

Obavezna njega nakon sunčanja

Briga za kožu se ne završava odlaskom s plaže. Vrlo je važno da se nakon sunčanja i kupanja istuširate. Nakon toga, kožu namažite hidratantnom kremom bogatom vitaminima. Na taj način koža će sačuvati vlagu i elastičnost.

I prehrana igra važnu ulogu

Kako ne bi došlo do dehidracije, važno je piti puno tečnosti. Stručnjaci kažu nikako ne manje od dva litra dnevno. Najbolja je voda i povremeno zeleni sokovi. Treba pripaziti i na prehranu. Neka bude lagana, s puno voća i povrća. Organizam će tako biti spremniji za izazove vrućina i sunca.