latinica  ћирилица
07/06/2014 |  19:13 | Autor: Agencije

Da li je doručak najvažniji?

Iako se tradicionalno tvrdi da je doručak najvažniji obrok dana, dva nova američka istraživanja pokazuju da prvi jutarnji obrok nije toliko važan koliko smo do sada smatrali.

Naučnici sa Univerziteta Alabama u Birmingemu (UAB) tvrde da preskakanje doručka ne utiče bitno na težinu ili zdravlje ljudi.

Njihovo šestnaestonedjeljno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “American Journal of Clinical Nutrition”, pokazuje da nedoručkovanje nije povezano sa gubljenjem težina, ali ni sa preteranom gojaznošću.

Јoš jedna studija objavljena u istom časopisu pokazala je da svakodnevno doručkovanje ne utiče znatno na poboljšanje našeg metabolizma.

Ranije se smatralo, i naučno dokazivalo, da je redovan doručak organizmu potreban kako bi obezbijedio dovoljno energije tokom dana i spriječio kasnije prejedanje koje ima negativne posljedice na zdravlje.

Međutim, pomenuta studija grupe istraživača pokazala je da ne postoji neposredna veza između ranog objedovanja i energetske ravnoteže tokom dana.

Američki magazin Tajm napominje da je su rezultati druge navedene studije ipak utvrdili vezu između redovnog doručkovanja i stabilnog nivoa šećera u krvi tokom popodnevnih i večernjih sati, kao i da je kod osoba koje se bave izraženom fizičkom aktivnošću doručak bio nešto značajniji za sagorijevanje energije od ostalih obroka.